Vapaudensilta (Budapest)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vapaudensilta
Vapaudensilta Pestin puolelta nähtynä. Taustalla Gellértinvuori.
Vapaudensilta Pestin puolelta nähtynä. Taustalla Gellértinvuori.
Ajokaistoja 2
Raiteita 2
Ylittää Tonava
Sijainti Budapest, Unkari
Siltatyyppi palkkisilta
Pituus 334 m
Leveys 20,1 m
Avattu liikenteelle 1896
Koordinaatit 47°29′09″N, 019°03′18″E
Haus LennartHell.svg
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Vapaudensilta on Tonavan yli kulkeva silta Budapestissa Unkarissa. Silta yhdistää Pestin Fővám térin ja Budan Gellért térin aukiot.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaudensilta oli Budapestin kolmas silta Ketjusillan ja Margitin sillan jälkeen. Sen on suunnitellut Unkarin rautateiden pääinsinööri János Feketeházy. Sillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1894, ja se avattiin 4. lokakuuta 1896 osana unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlallisuuksia. Sillan vihki keisari Frans Joosef, joka löi siihen viimeisen, hopeisen niitin ja jonka mukaan silta nimettiin Frans Joosefin sillaksi. Raitioliikenne sillalla alkoi 1898.

Perääntyvät saksalaiset räjäyttivät sillan 16. tammikuuta 1945. Silta ei kuitenkaan vaurioitunut kovin pahoin, ja vain sen keskiosa piti rakentaa uudestaan. Vapaudensilta avattiin sodan jälkeen 20. elokuuta 1946, ensimmäisenä Budapestin silloista. Samalla silta sai nykyisen nimensä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaudensilta on kolmijänteinen palkkisilta, ja sen ristikko on rakennettu art nouveau -tyyliin. Sen kummatkin pilarit on koristeltu Unkarin vaakunoilla ja turul-linnun patsailla. Sillalla on kaksi ajokaistaa ja raitiotie niiden välissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margaret Bridge/Budapest Bridges of Budapest. Viitattu 8.1.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]