Vamppi ja veteraani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vamppi ja veteraani
Bull Durham
Ohjaaja Ron Shelton
Käsikirjoittaja Ron Shelton
Tuottaja
Säveltäjä Michael Convertino
Kuvaaja Bobby Byrne
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija David Lubin
Lavastaja David Lubin
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
  • Orion Pictures Co.
  • Mount Company
Levittäjä Orion Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 108 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vamppi ja veteraani (Bull Durham) on Ron Sheltonin käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen baseball-elokuva vuodelta 1988, pääosissa Kevin Costner ja Susan Sarandon.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti ensi-ilta-arvostelussaan Vampin ja veteraanin olevan kiinnostava kuvaus alempien sarjojen baseball-maailmasta: "Ron Shelton tuntee entisenä baseball-pelaajana näiden sarjojen arkisen aherruksen ja tylsyyden.” Sen sijaan Fränti piti Sheltonia vielä kokemattomana käsikirjoittajana ja ohjaajana.[1]

Sports Illustrated -lehti valitsi Vampin ja veteraanin vuonna 2003 kaikkien aikojen parhaaksi urheiluelokuvaksi[2]. The New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fränti, Mikael: Elämänmakuista tuhinaa ja baseballia. Helsingin Sanomat, 10.6.1989, s. 23. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. The 50 Greatest Sports Movies of All Time! Sports Illustrated. 4.8.2003. Viitattu 24.7.2021. (englanniksi)
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 25.8.2021. (englanniksi)