Valtaistuimet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valtaistuimet (latinaksi throni) ovat yhdeksänportaisen enkelihierarkian ensimmäisen hierarkian kolmas kuoro. Kirkkotaiteessa valtaistuimet kuvataan usein ketjuna ympyröitä tai renkaita, joiden ulkokehällä on neljä tai kuusi siipeä, joissa on silmiä. Varsinkin ikoneissa kehät sijoitetaan Kristuksen jalkojen alle. Ihmishahmoisena valtaistuinten enkeliluokkaan kuuluva hahmo on toisinaan kuvattu piispan asussa.

Erikoinen kuva pyörämäisestä enkelihahmosta on peräisin Hesekielin kirjan alusta (1:16-21), jossa kuvattu kerubeja. Kerubien lisäksi tekstissä kuvataan outoja esineitä, pyöriä: ”Kaikki neljä pyörää olivat toistensa kaltaisia, ja ne välkehtivät kuin olisivat krysoliitista tehdyt. Niissä oli kuin pyörä ristikkäin toisen kanssa… Pyörät olivat korkeat, pelottavat, jokainen kehä oli täynnä välkehtiviä silmiä.”

Kirkkotaiteessa kuvataan Raamatussa (2. Kuninkaiden kirjassa) kerrottua tarinaa Elian taivaaseen ottamisesta. Hän matkustaa tulisilla vaunuilla. Elian käyttämän ”kulkuneuvon” on tulkittu mahdollisesti olevan valtaistuinten luokkaan kuuluvan enkeliolennon. Tämän kaltaisista tulkinnoista ovat myös ufo-harrastajat kiinnostuneita. Heistä Hesekielin kirjan kuvaus valtaistuimet-enkeliluokasta on kuvaus avaruusaluksen vierailusta maan päällä muinaisina aikoina.

  • Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit. Kirjapaja 1998.