Valkopilkkutauti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkopilkkutauti

Valkopilkkutauti on kaloilla esiintyvä Ichthyophthirius multifiliis -loisen aiheuttama sairaus. Se on akvaariokalojen keskuudessa erittäin yleinen, ja suurin osa akvaarion harrastajista törmää vähintään yhteen tapaukseen.

Valkopilkkutautiin sairastunut kala saa sairauden nimen mukaisesti pieniä, valkoisia pilkkuja iholleen, etenkin eviin; pian kalan kunto alkaa heiketä ja evät halkeilla, lopulta mahdollisesti tuhoutua lähes kokonaan. Tautiin on olemassa lääkitys, ja ilman sen aloittamista esimerkiksi kardinaalitetra voi menehtyä parissa päivässä.

Ehkäisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkkopilkkutaudin paranemisennuste on hyvä, mikäli se havaitaan riittävän varhaisessa vaiheessa ja hoidetaan kunnolla. Valkopilkkutauti iskee helpoiten heikkokuntoisiin ja stressaantuneihin kaloihin.

Taustatietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkopilkkutaudin (ICH) aiheuttaa loinen, jolla on useita kehitysvaiheita. Kalassa elävää, valkoisena pilkkuna näkyvää loiseläintä ei saa tapetuksi, mutta kun se on kasvanut täysikasvuiseksi, se irrottautuu kalasta ja putoaa akvaarion pohjalle lisääntymään. Loinen lisääntyy koteloitumalla ja jakautumalla parveilijoiksi. Syntyneet parveilijat lähtevät veteen etsimään uutta isäntäkalaa, jonka ihoon se porautuu. Jos isäntäkalaa ei löydy 48 tunnin kuluessa, loinen kuolee. Tässä vaiheessa elinkaarta loiset voidaan tuhota tehokkaasti veteen laitettavilla lääkkeillä. Kun uudet parveilijat tapetaan vedestä, tauti saadaan vähitellen taltutetuksi akvaariosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]