Val-de-Grâcen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirkon julkisivu
Pierre Mignardin fresko kupolin sisällä.

Val-de-Grâcen kirkko on barokkityylinen kirkko Pariisin keskustassa, 5. arrondissementin alueella. Kirkko kuului alun perin osana Val-de-Grâcen nunnaluostariin, joka on nykyään Ranskan armeijan sotilassairaala.

Kirkon rakennutti Ranskan kuningatar Anna Itävaltalainen lahjana Pariisin silloisessa esikaupungissa Saint-Jacquesissa toimineelle benediktiiniläiselle nunnaluostarille sen kunniaksi, että hän oli yli 20 vuoden avioliiton jälkeen synnyttänyt puolisolleen, kuningas Ludvig XIII:lle perillisen. Tuleva kuningas Ludvig XIV laski itse kirkon peruskiven vuonna 1645. Kirkon suunnitteli kuuluisa arkkitehti François Mansart,[1] ja arkkitehti Jacques Lemercier viimeisteli suunnitelmat. Kuningatar Annan toiveesta kirkko pyhitettiin Neitsyt Marialle. Julkisivun päätykolmiossa lukee latinaksi iesu nascenti virginiq. matri (”Jeesus syntyi neitseellisestä äidistä”).[2] Kirkkoon on haudattu 27 Ranskan kuningasperheen jäsentä.[1] Luostari muutettiin sotilassairaalaksi Ranskan vallankumouksen jälkeen vuonna 1796.[2]

Kirkon lyijy- ja kultakupoli on 41 metriä korkea ja halkaisijaltaan 19 metriä. Se kuuluu Pariisin maamerkkeihin. Kupolin sisäkatossa on Pierre Mignardin maalaama kattofresko, johon on kuvattu 200 eri hahmoa kolme kertaa luonnollista kokoa suurempina.[1] Kirkon kaksikerroksinen korinttilaistyylinen fasadi on myös runsaasti koristeltu ja sen edessä on aidattu kunniapiha.[3] Fasadin esikuvana toimi Firenzen Santa Maria Novella.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaupunkikirjat: Pariisi (suom. Ilkka Rekiaro), s. 173. Kuudes, uudistettu painos. WSOY, Helsinki 2009. Alkuteos Travel Guides Paris, julkaistu ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa 1993, Dorling Kindersley Ltd, Lontoo.
  2. a b c L'église du Val de Grâce (ranskaksi) Paris1900. Viitattu 13.4.2016.
  3. Martina Padberg: Taide & Arkkitehtuuri: Pariisi (suom. Tapani Kilpeläinen), s. 302–303. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2007. Alkuteos Kunst & Architektur Paris.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]