VNREDSat-1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VNREDSat-1 (Vietnam Natural Resources, Environment and Disaster-monitoring Satellite-1A) on Vietnamin Ranskasta EADS-yhtymältä tilaama kaukokartoitussatelliitti. Se laukaistaneen vuonna 2012.

Satelliitti on osa Vietnamin kansallista avaruustieteen ja -teknologian ohjelmaa. Satelliitin hankintaa valmisteltiin vuodesta 2003 alkaen, jolloin Vietnam konsultoi englantilaista yritystä. Tämän satelliitin tilauksesta teki ilmoituksen Vietnamin pääministeri Nguyễn Tấn Dũng. Satelliitti maksanee noin 60–100 miljoonaa dollaria. Satelliitilla kerätään tietoa Vietnamin ympäristöstä ja luonnononnettomuuksista, lähinnä tulvista. Ohjelman johtaja Nguyen Khoa Son sanoi ohjelman tarkoituksena olevan kansallisen omavaraisuuden luominen tällä alalla.[1] Satelliitin tilaaja on Vietnamin tiede- ja teknologiaministeriö.

Sen ohjauskeskus rakennettiin Hanoihin, Hoa Lac High-Tech Parkiin, valmistuen vuonna 2007. Se on vastaanottanut ranskalaisen SPOT-satelliitin ja ESAn ENVISAT-satelliitin kuva-aineistoa. Kuvien välittäjänä toimii EADS-yhtymä ja ostaja Vietnamin luonnonvara- ja ympäristöministeriö.[2]

150 kg painavan VNREDSAT-1-satelliitin suunniteltu toiminta-aika on viisi vuotta.[3] Satelliitti maksaa noin 100 miljoonaa dollaria ja se vähentää merkittävästi Vietnamin tarvetta ostaa kuva-aineistoa muilta mailta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.