V-J Day in Times Square

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

V-J Day in Times Square

V-J Day in Times Square (tunnetaan myös nimellä The Kiss, ’suudelma’) on Alfred Eisenstaedtin vuonna 1945 Japanin antautumisen päivänä ottama mustavalkoinen valokuva. Se esittää Yhdysvaltain laivaston merimiestä suutelemassa valkoiseen mekkoon pukeutunutta naista New Yorkin Times Squarella.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japani antautui 14. elokuuta 1945. Päivää kutsutaan nimellä Victory over Japan Day (lyhemmin V-J Day). Alfred Eisenstaedt kuvasi tuolloin Times Squarella kotiin palaavia merimiehiä. Hän kirjoittaa elämäkerrassaan nähneensä kuvassa olevan merimiehen suutelevan naisia sattumanvaraisesti[1]. Nähtyään kuvassa olevan naisen valkoisen asun hän otti suuteluhetkestä yhteensä neljä kuvaa kertomansa mukaan 10 sekunnissa[1]. Yksi Eisenstaedtin ottamista kuvista julkaistiin viikkoa myöhemmin Lifessa osana voitonpäivän uutiskoostetta[2].

Eisenstaedt otti kuvat Leica III -kamerallaan, jota hän käytti samaa kameraa vuoteen kuolemaansa asti eli vuoteen 1995. Kamera myytiin toukokuussa 2013 huutokaupassa 114 000 eurolla.[3]

»In New York’s Times Square a white-clad girl clutches her purse and skirt as an uninhibited sailor plants his lips squarely on hers.»
(Alkuperäinen kuvateksti, jolla kuva julkaistiin Life-lehdessä.)

Kellonaikaa, jolloin kuva otettiin, ei alun perin tiedetty. Vuonna 2015 tähtitieteilijät päättelivät kellonajan siten, että he selvittivät kuvassa olevan varjon aiheuttavan rakennuksen ja sen korkeuden, tekivät kuvan ottohetken Manhattanista pienoismallin ja ratkaisivat siitä Auringon kulman, jossa varjo osui kyseiseen paikkaan. Tästä he päättelivät, että kuva on otettu kello 17.51.[4]

Kuvan ihmisten henkilöllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfred Eisenstaedt ei ottanut kuvassa olevien henkilöiden nimiä ylös, joten heidän henkilöllisyydestään oltiin pitkään epävarmoja. Moni mies on väittänyt olevansa kuvassa esiintyväksi merimieheksi ja moni nainen kuvassa esiintyväksi naiseksi.[2] Kuvan julkaissut Life-lehti etsi kuvassa esiintyviä miestä ja naista 1980. Kolme naista ja 11 miestä väittivät lehdelle olevansa kuvissa esiintyviä henkilöitä.[1]

Valokuvassa esiintyvän merimiehen henkilöllisyydestä ei pitkään ollut tietoa. Todennäköisimpiä ehdokkaita olivat George Mendonsa, Carl Muscarello ja Glenn McDuffie. The Guardianissa 2016 julkaistussa artikkelissa todetaan, että merimies on hyvin todennäköisesti Yhdysvaltain laivaston alipäällystöön kuulunut George Mendonsa[1]. Asia varmennettiin myöhemmin kasvojentunnistusteknologian avulla. Mendonsa on kertonut, että hän oli treffeillä tulevan vaimonsa Rita Petrien kanssa kuullessaan sodan päättyneen ja sai sitten päähänsä suudellaan ympärillään olevia tuntemattomia naisia. Kuvan taustalla esiintyvä Petrie on kertonut, ettei tämä haitannut häntä.[2]

Sodan aikana lääkärinä työskennellyt Edith Shain ilmoitti vuonna 1970 olevansa kuvassa esiintyvä valkoiseen mekkoon pukeutunut nainen ja hän olikin laajalti julkisuudessa asian takia. Myös Barbara Sokol väitti olevansa kuvassa esiintyvä nainen. Vuonna 2010 julkaistussa valokuvaa tutkivassa kirjassaan George Galdorisi ja Lawrence Verria kuitenkin päättelevät, että Sokol ei voi olla kuvassa esiintyvä nainen, koska hän on väärän mittainen.[5] Myöhemmin kuvassa esiintyväksi naiseksi paljastui tuolloin 21-vuotias[5] Greta Zimmer Friedman[2]. Hän näki kuvan itse vasta 1960-luvulla. Friedman on kertonut, että hän ehtinyt havaita häntä suutelemaan tullutta merimiestä ennen kuin tämä kaappasi hänet syleilyynsä. Tämän takia tilanne on 2010-luvulla tulkittu myös seksuaaliseksi ahdisteluksi. Friedman ei itse pidä suudelmaa romanttisena, vaan hänen mukaansa kuvan merimies halusi vain juhlistaa voitonpäivää.[1]

Muita samankaltaisia kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Salomaa, Marja: Maineikkaan suutelukuvan nainen kuoli 92-vuotiaana Helsingin Sanomat. 11.9.2016. Viitattu 19.2.2019.
  2. a b c d Laine, Linda: Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut Helsingin Sanomat. 18.2.2019. Viitattu 18.2.2019.
  3. Byford, Sam: 'Kiss in Times Square' Leica camera fetches nearly $150,000 at auction The Verge. 28.5.2013. Viitattu 18.2.2019. (englanniksi)
  4. Kaaro, Jani: Tähtitieteilijät laskivat klassiselle suutelukuvalle kellonajan Helsingin Sanomat. 28.6.2015. Viitattu 18.2.2019.
  5. a b Muistatko tämän kuvan? Legendaarisesta suudelmasta tunnettu nainen on kuollut MTV Uutiset. 11.9.2016. Viitattu 9.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:V-J Day in Times Square