Välppäys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Välppä on välppäyksessä toimilaite, eräänlainen ensisuodatin, joka estää liian isoja kappaleita joutumasta laitteen prosessiin. Välppä estää esimerkiksi vesivoimalassa kaloja, irtotukkeja tms. joutumasta turbiinille. Toisaalta välppää voidaan käyttää myös kuiva-ainetta käsittelevien prosessien alussa. Välppä on käytännössä usein metallinen ristikko tai hila.

Jäteveden käsittelyssä välppäys on yksi puhdistusmenetelmä, yleensä puhdistuksen ensimmäinen vaihe. Jätevesi ajetaan säleikön läpi, ja säleiden väliin jäävä kiinteä materiaali kaavitaan pois. Välpejäte kaavitaan pois välpästä, yleensä automaattisesti, ja loppusijoitetaan kaatopaikalle. Välppäys tehdään yleensä kahdessa vaiheessa, ensin esivälppäys 50–20 mm:n säleillä ja toisessa vaiheessa hienovälppäys 5–3 mm:n välppävälillä. Näiden välillä tai jälkeen tehdään hiekanerotus. Välppäys poistaa jätevedestä suurehkot kiinteät partikkelit, kuten paperit ja muut suurehkot partikkelit.

Välppäyksellä tarkoitetaan myös rakennusmaan puhdistamista suurikokoisesta jätteestä, kuten kivistä ja kannoista tarvittavalta syvyydeltä. Tietä rakennettaessa suuret lohkareet tulee poistaa tiepohjasta routarajan yläpuolelta, jotta kivi ei rikkoisi tietä roudan nostaessa sitä vähitellen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]