Väärä dilemma

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Väärä dilemma eli väärä vastakkainasettelu on argumentaatiovirhe, jossa asetetaan vain kaksi vaihtoehtoa tilanteessa, jossa niitä on useita.[1] Virheellinen dilemma kuuluu usein poliittiseen retoriikkaan: meillä ei ole muita vaihtoehtoja. Äärimmillään se on esimerkiksi retoriikassa jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan tai se, joka ei palvo Jumalaa, palvoo sielunvihollista.

Tyypillinen esimerkki dilemman virheasettelusta on ns. Mortonin haarukka, joka on saanut nimensä Englannin kuninkaan Henrik VII:n kanslerin John Mortonin mukaan:

"Joko maamme aateliset elävät leveästi, mikä tarkoittaa, että heillä on varaa maksaa veroja, tai sitten he elävät vaatimattomasti, mikä tarkoittaa, että heillä on melkoiset säästöt, joita voidaan verottaa."

Morton ei ottanut huomioon sitä mahdollisuutta, että joku aatelinen voisi aivan oikeasti olla vähävarainen ja elää siksi vaatimattomasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hurley, Patrick J.: A Concise Introduction to Logic. 12. painos. Cengage Learning, 2015. ISBN 978-1-285-19654-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hurley s. 165

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Splitting (psychology) Englanninkielisen wikipedian artikkeli, joka käsittelee vastakkainasettelevaa defenssimekanismia.
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.