Uutismedian liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uutismedian liiton toimisto on Helsingissä Eteläranta 10:ssä.

Uutismedian liitto (aiemmin Sanomalehtien Liitto)[1] on sanoma- ja kaupunkilehtijulkaisijoiden toimialajärjestö, joka on perustettu vuonna 1908. Liiton jäsenyritykset ovat sanoma- ja kaupunkilehtien julkaisijoita, konserniyhtiöitä, jakeluyhtiöitä, kuva- ja uutistoimistoja, markkinointiyhtiöitä ja sanomalehtipainoja. Liittoon kuuluu 174 sanomalehteä, 60 kaupunkilehteä, 3 verkkojulkaisua ja 4 muuta lehteä. Liitto julkaisee alan ammattilehteä Suomen Lehdistöä. Liiton hallituksen puheenjohtaja on Petteri Putkiranta[2].

Uutismedian liitto on media-alan yhteistä edunvalvontaa hoitavan Medialiiton jäsenjärjestö.[3]

Uutismedian liitto järjestää vuosittain jäsenilleen laatukilpailuja. Kaupunkilehtikilpailussa palkitaan Vuoden kaupunkilehti ja Vuoden kaupunkilehtijuttu. Vuoden kaupunkilehtijuttu -kilpailussa kilpaillaan kahdessa sarjassa: tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuus sekä pelkkä teksti. Paikallislehtikilpailussa on kaksi sarjaa: kerran viikossa ilmestyvät lehdet ja kaksi kertaa tai useammin viikossa ilmestyvät lehdet. Kummankin sarjan printtikilpailussa palkitaan kolme parasta lehteä ja voittajat saavat ”Vuoden paikallislehti” -nimikkeen. Verkkokisassa valitaan vain kunkin sarjan paras, joka saa ”Vuoden paikallinen verkkopalvelu” -nimikkeen.[4]

Mediakasvatus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutismedian liiton ja sen jäsenlehtien mediakasvatustoiminta tukee lasten ja nuorten kriittistä ja aktiivista mediasuhdetta. Liitto tuottaa mediakasvatuksellisia oppimateriaaleja eri ikäryhmille ja auttaa opettajia hyödyntämään uutismediaa opetuksessa. Liitto järjestää vuosittain useita valtakunnallisia kampanjoita (muun muassa koulujen ja lehtien yhteinen Sanomalehtiviikko vuoden alussa ja Luetko sinä? -kampanja syyslukukauden alussa) ja tuottaa nuorten media-arkeen pureutuvia tutkimuksia. Toiminnan painopisteenä on erityisesti journalismikasvatus. Liiton mediakasvatustoiminta avaa journalismin pelisääntöjä ja tuo esiin luotettavan mediasisällön merkitystä. Toiminnalla on pitkä historia. Suomessa sanomalehdet ovat tehneet mediakasvatustyötä yli 50 vuoden ajan eli kolmanneksi pisimpään maailmassa. Kaikki opettajille suunnatut materiaalit on koottu Sanomalehtiopetuksessa.fi-sivustolle.[5][6][7]

  1. Uutismedian liitto ry, Nyhetsmediernas förbund rf Yhdistysrekisterin tietopalvelu. Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 22.2.2022.
  2. Uutismedian liiton hallitus ja strategiaryhmät uutismediat.fi. Viitattu 6.6.2016.
  3. Uutismedian liitto
  4. Kilpailut Sanomalehtien Liitto. Arkistoitu 2.6.2019. Viitattu 13.6.2019.
  5. sanomalehtiopetuksessa.fi
  6. Mediakasvatus Sanomalehtien Liitto. Viitattu 13.6.2019.
  7. Etusivu Sanomalehti opetuksessa. Viitattu 13.6.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.