Koordinaatit: 50°20′N, 8°32′E

Usingen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Usingen
vaakuna
vaakuna

Usingen

Koordinaatit: 50°20′N, 8°32′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Hochtaunuskreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 55,8 km²
Korkeus 288 m
Väkiluku (2021) 14 723[1]
 – Väestötiheys 264 as./km²
Postinumero 61250
Suuntanumero(t) 06081

Usingenin sijainti Hochtaunuksen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Usingen on kaupunki Hochtaunuksen piirikunnassa Hessenin osavaltiossa keskisessä Saksassa. Se on osa Reinin–Mainin konurbaatiota. Frankfurt am Mainin luoteisella esikaupunkialueella sijaitseva Usingen tunnetaan koulukaupunkina.[2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiallinen raatihuone

Usingen sijaitsee Taunus-vuoriston koillisreunalla 27 kilometriä Frankfurt am Mainin keskustan Hauptwachelta pohjoisluoteeseen.[3] Kaupungin alueella virtaa Usa-joki.

Nykyinen Usingen syntyi kun Usingenin kantakaupunkiin liitettiin 1970-luvun alussa kunnat Eschbach, Kransberg, Merzhausen, Michelbach, Wernborn ja Wilhelmsdorf. Niillä on omat keskuksensa, joita metsä- ja peltoalueet erottavat Usingenin kantakaupungista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usingenin historia alkaa frankkien valtakaudelta. Ensimmäinen asiakirjamaininta paikkakunnasta on vuodelta 802 ja kaupunkioikeudet se sai 1300-luvulla. Paikkakunta kuului 1200-luvulla Diezin kreiveille ja keskiajan lopulla Nassaun kreiveille. Tuolloin Usingenia ympäröi viisiporttinen puolustusmuuri. 1600-luvulla kaupungissa vaikutti prinssi Walrad, joka uudisti kaupunkia kolmikymmenvuotisen sodan, useiden kaupunginpalojen ja huomattavan väestökadon jälkeen. Hänen aikakaudellaan Usingeniin muutti hugenotteja ja historiallinen keskusta sai nykyisen ilmeensä. Walradin poika Wilhelm Heinrich perusti Wilhelmsdorfin 1700-luvun alussa. Usingenin teollinen kehitys oli vaisua, eikä sitä edistänyt edes rautatieyhteyden avaaminen 1895. Usingenin piirikunta perustettiin 1886 ja lakkautettiin 1972.[2] Toisesta maailmansodasta Usingen selviytyi vähin vaurioin ja sodan jälkeen sen väkiluku kasvoi voimakkaasti.

Usingenin historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Usinger Schloss eli Usingenin linna, joka toimii nykyisin koulurakennuksena, ja raatihuone vuodelta 1687. Ristikkotaloja on lukuisia. Kirkoista mainittakoon Laurentiuskirche 1400-luvun lopulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usingenin suuria työnantajia ovat hoitolaitos Hochtaunus-Kliniken ja useat oppilaitokset.

Usingenin rautatieasema sijaitsee Taunus-radan varrella. Lähimmät moottoritiet ovat BAB 3 lännessä ja BAB 5 idässä. Pyörätieverkosto on kattava.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Bevölkerung in Hessen am 30.06.2021 nach Gemeinden Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 18.1.2022. (saksaksi)
  2. a b Die Geschichte Usingens und seiner Stadtteile Usingen.de. Stadt Usingen. Viitattu 18.1.2022. (saksaksi)
  3. Entfernung Usingen, Hessen, DEU_ Luftlinie.org. Viitattu 18.1.2022. (saksaksi)
  4. Herzlich Willkommen in Usingen! Usingen.de. Stadt Usingen. Viitattu 18.1.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Usingen.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Usingen