Hauptwache

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hauptwache Frankfurt

Hauptwache on Frankfurt am Mainin keskusaukio. Se on nimetty saman nimisen barokkityylisen vartiorakennuksen mukaan. Aukion entinen nimi on Schillerplatz. Ennen vuotta 1864 aukiota kutsuttiin sotilaskäyttönsä mukaisesti nimellä Paradeplatz.

Aukioon liittyvät kadut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zeil, jalankulkuvyöhyke ja Frankfurtin tärkein ostoskatu, yhdistää Hauptwachen toiseen keskeiseen aukioon, Konstablerwacheen
  • Liebfrauenstraße, kulkee etelään Liebfrauenbergille ja edelleen vanhaankaupunkiin Neue Kräme -kadulle
  • Katharinenpforte kulkee etelään Parkhaus Hauptwacheen ja Kornmarktille
  • Roßmarkt, myös keskeinen aukio, vie länteen Kaiserstraßelle
  • Steinweg, 70 metriä pitkä autoton ostoskatu, jonka historia ulottuu vuoteen 1333, vie länteen Goetheplatzille, Steinwegillä sijaitsi Hotel zum Schwan, jossa allekirjoitettiin Frankfurtin rauhansopimus 10. toukokuuta 1871
  • Biebergasse johtaa länteen Rathenauplatzille
  • Schillerstraße, entinen kävelykatu, kulkee pohjoiseen Börsenplatzille
  • Große Eschenheimer Straße yhdistää Hauptwachen Eschenheimer Toriin, tällä kadulla sijaitsi Palais Thurn und Taxis, jossa Saksan liitto kokoontui vuosina 18151866.

Hauptwache-rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hauptwache

Barokkityylinen vartiotalo Hauptwache, jonka mukaan koko aukio on nimetty, rakennettiin vuosina 17291730. Talossa on mansardikerros ja iso aumakatto. Hauptwache toimi Stadtwehr -sotilaspoliisin päämajana ja siinä oli myös vankila. Frankfurter Wachensturm -kapinassa 3. huhtikuuta 1833 viisikymmentä opiskelijaa yritti vapauttaa talossa vangittuina olevat opiskelijat tarkoituksenaan käynnistää vallankumous koko Saksassa. Poliisi oli kuitenkin varautunut kapinaan, ja se tukahdutettiin. Hauptwache menetti sotilaallisen merkityksensä vuonna 1866, kun Frankfurt liitettiin osaksi Preussia.

Talo muutettiin poliisiasemaksi, vankila jatkoi edelleen toimintaansa. Vuonna 1904 talosta tehtiin kahvila, joka se edelleenkin on. Kahvilasta ja etenkin viereisestä kellosta tuli kantakaupungin suosituin kohtaamispaikka. Hauptwache paloi täysin pommituksessa 1944, ja se avattiin täysin uudistettuna vuonna 1954. Kolmetoista vuotta myöhemmin talo purettiin maanalaisen raideverkoston rakentamisen tähden ja vuonna 1968 se pystytettiin uudelleen aavistuksen verran eri asentoon.

Muita keskeisiä rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

An der Hauptwache

Katharinenkirche eli "Katariinankirkko" hallitsee aukion eteläosaa. Goottilaistyylisen kirkon suunnitteli Melchior Heßler ja se valmistui vuonna 1681. Alkuperäinen kirkko tuhoutui pommituksessa 22. maaliskuuta 1944. Nykyinen kirkko valmistui 1954 ulkoasultaan entisenkaltaisena, mutta sisätiloiltaan 1950-luvun tyyliin rakennettuna. Kirkon itäpuolella on 1950 valmistunut elokuvateatterikeskus Zeilpalast. Aukion koilliskulmassa on tavaratalo Kaufhof an der Hauptwache, eräs konserninsa suurimpia yksiköitä. Tavaratalon julkisivu on ketjun liikkeille tyypillisesti valkoinen. Nykyinen liike valmistui sodassa tuhoutuneen Tietz-tavaratalon tilalle vuonna 1950, ja sitä on laajennettu vuosina 1954, 1968 ja 2000. Hauptwache-aukion pohjoisosassa on vuonna 1956 avattu Alemanniahaus.

Aukion alapuolella sijaitsee raideliikenteen solmukohta Bahnhof Frankfurt Hauptwache, johon kuuluu metroasema (U-Bahn) sekä Reinin-Mainin S-Bahn -lähiliikenneverkon rautatieasema. Kaikkiaan maanalaista liikennekeskusta käyttää yli 180 000 matkustajaa päivittäin. Hauptwache oli aiemmin myös keskeinen raitiovaunuliikenteen risteyskohta. Raitioliikenne aukiolla loppui vuonna 1986.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]