Käyttäjä:Uikku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajattelin kirjoittaa tähän jotain. Uikku 18. syyskuuta 2007 kello 22.18 (UTC)

Muokkausnäkökantani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokittelen itseni jonnekin maltillisen eventualistin ja inklusionistin välimaastoon.

Suhteeni deletionismiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deletionismin ja poistovandalismin ero on häilyvä. Niille on yhteistä se, että niin deletionistit kuin poistovandaalitkin poistavat tekstejä, joiden luomiseen muut ovat nähneet vaivaa vakuuttuneina luomiensa tekstien merkittävyydestä. Deletionisti vain on vandaalia vahingollisempi, koska hänen toiminnallaan on suurempi todennäköisyys jättää pysyviä jälkiä. Vandaalin tekemä sotku siivotaan yksinkertaisesti palauttamalla edellinen versio, joten vandaalin aiheuttama vahinko voidaan laskea palautukseen kuluvissa sekunneissa. Deletionistit käyttävät Wikipedian sääntöjen porsaanreikiä perustellessaan toimintaansa tulkinnanvaraisilla heikoilla argumenteilla, kuten "epämerkittävä". Varmaankin aina on olemassa kirjoittajia, jotka haluavat tehdä artikkeleja "epämerkittävistä" aiheista ja käyttää lähteinään "epämerkittäviä" teoksia. Niin sanotun "epämerkittävän" artikkelin aiheuttama haitta Wikipedialle on lähes nolla, sillä Wikipedian lukijat eivät kaipaa niitä, ja siksi ne jäävät lukematta. Samasta syystä "epämerkittävillä" artikkeleilla on taipumus jäädä tyngiksi, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että "epämerkittävien" artikkelien aiheuttama Wikipedian resurssien kulutus on merkityksettömän pieni.

Mitä sitten pitäisi tehdä kaikelle joutavalle roskalle?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deletionistit puolustavat näkökantaansa sillä, että he pitävät Wikipediaa puhtaana kaikesta tyhjänpäiväisestä roskasta, mitä satunnaiset kirjoittajat keksivät kirjoittaa. Samalla he unohtavat mainita, että muuan korkeamman tason Wikipedian sääntö on jo ratkaissut tämän asian: Wikipedian tiedoille tulee olla luotettavat, ulkopuoliset lähteet. Mitään vääntöä merkittävyyskynnyksen ylittymisestä ei tarvita, sillä joku muu on valmiiksi ratkaissut asian. Niinpä merkittävyyttä ei tarvitse arvioida. Satunnaisen kirjoittajan lemmikkimarsusta tai kellaribändistä kukaan ei ole kirjoittanut mitään, eikä kelvollista lähdettä siten ole olemassa. Poisto voidaan perustella kunnollisten lähteiden puuttumisella, ja sen vuoksi merkittävyyttä ei tarvitse arvioida. Sama pätee kaikkeen omaperäiseen tajunnanvirtaan ja roskaan.

Antaisivatko inklusionistit Wikipedian paisua hillittömästi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olen havainnut, että itseni lisäksi myös muut inklusionistit vastustavat nimenomaan keinotekoisen ja kyseenalaisen merkittävyyskynnyksen käyttöä poistamisen perusteluna. Inklusionistit eivät yleisesti halua repiä Wikipedian sääntöjä alas. Inklusionistit haluaisivat vain deletoida poistaa kirvelevän tikun Wikin jalkapohjasta eikä amputoida jalkaa.

Erilaiset pikkuartikkelit ovat Wikipedian todellinen rikkaus.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedialla on mahdollisuus sellaiseen sisällön laajuuteen, mihin toimitetut hakuteokset eivät yleensä yllä, vaikka halua olisikin. Wikipediasta voi löytää epätavallisista aiheista hyvin kirjoitettuja artikkeleita, joita muualta on vaikea löytää. Sen ansiosta hakukoneet usein osoittavat Wikipediaan. Nimenomaan inklusionismi ja kirjoittajien suuri määrä yhdessä tekevät Wikipediasta mielenkiintoisen.

Deletionistin asenne muiden tuotoksia kohtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deletionistin asennetta voi luonnehtia näin: "Tuo artikkeli on aivan turha. Se ei täytä oikeita merkittävyyskriteerejä. Onneksi minä tai minun kaverini emme ole kirjoittaneet sitä. Se pitäisi oikeastaan poistaa." Deletionistia ei siis kiinnosta se, että joku on omia vaivojaan säästelemättä kirjoittanut Wikipediaan uutta sisältöä, jota ehkä jotkut lukijat kaipaavat. Deletionistin asenne on sama kuin kenen tahansa öykkärin, jota ei kiinnosta, mitä muut pitävät mielekkäänä, arvokkaana ja vaivan arvoisena. Deletionistille poistettava artikkeli on vain jonkun muun tuotos, joten sen poistamista ei tarvitse murehtia.

Laatikkoleikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän käyttäjän mielestä J. Virolaisen ja RKP:n vuonna 1968 tekemä poliittinen lehmänkauppa eli pakkoruotsi joutaa historiaan ja uunitettavaksi.
Tämä käyttäjä ei hyväksy deletionismia, vaan pitää sitä vandalismiin verrattavana toisten aikaansaannosten tuhoamisena.