Urbain Le Verrier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urbain Le Verrier
Urbain Le Verrier
Urbain Le Verrier
Henkilötiedot
Syntynyt11. maaliskuuta 1811
Saint-Lô
Kuollut23. syyskuuta 1877 (66 vuotta)
Pariisi
Kansalaisuus Ranskalainen
Koulutus ja ura
Instituutti Pariisin Observatorio
Oppilaat Émile Gautier
Tutkimusalue Tähtitiede
Tunnetut työt Neptunuksen sijainnin laskeminen
Palkinnot Royal Societyn kultamitali 1868 ja 1876, Copley-mitali 1846
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Urbain Jean Joseph Le Verrier (joissakin lähteissä Leverrier, 11. maaliskuuta 1811 Saint-Lô23. syyskuuta 1877 Pariisi)[1] oli ranskalainen tähtitieteilijä, joka muistetaan parhaiten laskelmistaan, joiden avulla Neptunus löydettiin.[2] Hän syntyi Saint-Lôssa ja vietti suuren osan urastaan Pariisin observatoriossa, jonka johtajana hän toimi vuosina 18541870 ja 1873–1877.

Urbain Le Verrier havaitsi Uranuksen kiertoliikkeen poikkeavan Newtonin gravitaatiolain mukaisista ennusteista, joissa oli otettu huomioon myös tunnettujen planeettojen vetovoimat. Tästä hän päätteli, että poikkeamat aiheutuivat Uranuksen radan ulkopuolella olevasta tuntemattomasta planeetasta. Samaan tulokseen tosin oli hänen tietämättään jo aikaisemmin päätynyt John Couch Adams. Tämä planeetta, Neptunus, löydettiinkin kaukoputkella vuonna 1846 hyvin läheltä sitä kohtaa, missä Le Verrier oli laskenut sen olevan.

Samaan tapaan Le Verrier havaitsi, että myös Merkuriuksen kiertoradan perihelikiertymä poikkesi siitä, mikä muiden planeettojen vetovoimien perusteella oli laskettavissa. Tästä hän päätteli, että myös Merkuriuksen radan sisäpuolella oli tuntematon planeetta, jolle hän antoi nimen Vulkanus. Seuraavien vuosikymmenien aikana lukuisat tähtitieteilijät yrittivät etsiä tätä oletettua planeettaa, mutta sitä ei löydetty. Myöhemmin Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria selittikin tämän poikkeaman olettamatta tuntematonta planeettaa.

Le Verrier kuoli Pariisissa 66-vuotiaana.

Le Verrier voitti Royal Astronomical Societyn kultamitalin vuosina 1868 ja 1876 sekä Copley-mitalin 1846. Eräs Neptunuksen renkaista on nimetty hänen mukaansa, kuten on asteroidi 1997 Leverrier. Hänen nimensä on myös yksi 72:sta Eiffel-torniin kaiverretusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Urbain-Jean-Joseph Le Verrier
  2. Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Leverrier, Urbain”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 154. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.