Umbrin kieli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Umbri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Umbrin kieli oli itaalinen kieli, jota puhuneet umbrit olivat Apenniinien niemimaalla antiikin aikana asunut kansanryhmä. Se oli läheistä sukua oskille.

Historiallisella ajalla umbrien asuinseutu sijaitsi Ylä-Tiberin ja Apenniininen vuoriston välisellä alueella. Voidaan toki esittää olettamus, että heidän asuma-alueensa olisi ollut jopa paljon laajempi, ulottuen lännessä Tyrrhenanmereen ja idässä Adrianmereen saakka. Kielen puhujat olisivat kuitenkin vetäytyneet alueelta muiden heimojen tunkeutumisen seurauksena. Näin olisi tapahtunut etenkin kelttien ja etruskien valloitusten jälkeen. Herodotos kertoo noin 400-luvulla eaa., että etruskit asettuivat Umbriaan. Umbrin aakkosto oli, kuten muutkin vanhat italialaiset aakkostot, saatu etruskeilta, ja sitä kirjoitettiin oikealta vasemmalle. Umbria on kirjoitettu myös latinalaisilla aakkosilla.

Yksi Tabulae Iguvinae pronssitauluista

Umbrien kieli tunnetaan seitsemän Gubbiosta vuonna 1444 löydetyn pronssitaulun, Tabulae Iguvinae, ansiosta. Nämä taulut on ajoitettu 600-luvulle eaa. ja niissä kerrotaan erilaisista uskonnollisista palveluriiteistä. Umbri on indoeurooppalainen kieli ja se kuuluu itaaliseen kieliryhmään.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Giacomo Devoto (1967); Gli antichi Italici
  • Giacomo Devoto (1948); Le Tavole di Gubbio
  • Augusto Ancillotti, Romolo Cerri (1996); Le tavole di Gubbio e La Civiltà degli Umbri.
  • Bernard Sergent (1995); Les Indo-Européens, Payot, Paris.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]