Ukkosen väki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ukkosen väki tarkoittaa ukkoseen liittyviä haltijoita tai itsensä Ukko Ylijumalan taikavoimaa suomalaisessa kansanperinteessä.

Parantajat ovat hankkineet ukkosen väkeä avukseen voidakseen sen avulla parantaa sairaita. Uskottiin, että ukkosen väkeä voi saada avukseen ulkona ukonilmalla, jos tietää oikeat loitsut ja toimitukset.

Ukkosen väen ottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erään kansanperinteen mukaan ukkosen väkeä saa, jos seisoo alasti ulkona, ja joka kerta kun ukkonen lyö, kääntyy ympäri vasemman kantapään kautta. Sitten siitä kuopasta, missä on pyöritellyt jalkaansa otetaan multaa, luetaan loitsu ja vuollaan puukolla kultaesineestä pieniä kultalastuja tilalle. Sitä multaa kannetaan sitten mukana tulikupissa, ja sen mukana tulee ukkosen väki.

Toinen tapa saada ukkosen väkeä on mennä ukkosella kalliolle. Kallionkolossa olevaan vesilammikkoon isketään kipinöitä tulusraudalla. Luetaan loitsu, jossa vedotaan Ukko ylijumalaan. Lammikon reunasta vuollaan kallionmuruja, kääritään ne puhtaaseen riepuun ja vuollaan hopeaa tilalle. Sitä riepumyttyä pidetään sitten mukana sairaita parannettaessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]