Uesugi Harunori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uesugi Harunori

Uesugi Harunori (jap. 上杉 治憲; s. 1751 - k. 1822) oli japanilainen daimio eli 9. Yonezawan hallintoalueen (nykyisen Yonezawan ja Okitaman alueen) päämies. Hän syntyi Edossa ja oli Hyūgan provinssia kontrolloivan Akizuki-klaanin daimion toinen poikalapsi. Hänen äitinsä oli Yonezawan neljännen päämiehen toisen polven jälkeläinen. Uesugin lapsuusajan nimityksinään olivat "Matsusaburō" (jap. 松三郎) ja "Naomatsu" (jap. 直松). Hänet adoptoi Yonezawan silloinen daimio Uesugi Shigesada, ja vuonna 1767 Harunori peri vallan Shigesadalta. Syrjään siirryttyään hän otti n eli taiteilijanimen Yozan (jap. 鷹山).

Uesugi Harunori muistetaan parhaiten talousuudistuksistaan ja hänet mainitaan usein esimerkkinä hallintoalueen hyvästä kuvernööristä. Yonezawa oli ollut veloissa suunnilleen sata vuotta kun Harunori otti vallan. Shigesada jopa harkitsi hallintoalueen palauttamista shōgunaatille äärimmäisenä vaihtoehtona. Sen sijaan hänen appi-isänsä Owarin provinssin daimio vakuutti hänet siirtymään syrjään daimion asemastaan. Tällaisessa tilanteessa Harunori sai käsiinsä Yonezawan daimion aseman. Harunori otti käytäntöön järeät kurinpitomenetelmät ja komensi usean uudistuksiaan vastustavan karōn (neuvonantajan) teloituksen. Hänen toimiensa seurauksena Yonezawasta tuli varsin hyväosainen, eikä se kärsinyt paljonkaan nälänhädästä joka kuritti Japania laidasta laitaan Tenmei-kaudella (1781–1789). Vuonna 1830 eli alle vuosikymmen ennen Harunorin kuolemaa, shōgunaatti julisti Yonezawan virallisesti hyvin hallitun hallintoalueen mallikuvaksi.

Harunori ilmaisi käsityksensä hallitsemisesta ja läänitysherran roolista kirjessä pojalleen Haruhirolle:

»Valtio (jap. 国家, kokka) peritään esivanhemmilta ja annetaan perintönä jälkeläisille; sitä ei tule hallinnoida itsekkäästi. Kansa kuuluu valtiolle; heitä ei tule hallinnoida itsekkäästi. Valtias on olemassa valtion ja kansan tähden: valtio ja kansa eivät ole olemassa valtiaan takia.»

Lähdeviitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Frederic, Louis (2002). "Japan Encyclopedia." Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
  • Gordenker, Alice. "So, what the heck is that? Mistletoe," Japan Times. December 18, 2007.
  • Sansom, George (1963). "A History of Japan: 1615-1867." Stanford, California: Stanford University Press.