Urho Tuominen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta UTU Group)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urho Tuominen Oy
Tunnuslause Osaa ja Tekee II Can and Will
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1919
Perustaja Urho Tuominen
Toimitusjohtaja Olli Heinonen
Kotipaikka Ulvila
Tuotteet Sähkötekniset tuotteet
Liikevaihto yli 40 milj. € (konserni)
Henkilöstö n. 170 (konserni)
Tytäryhtiöt UTU Oy, UTU Automation, UTU Powel SIA, UTU Norge
Kotisivu UTU Oy

Urho Tuominen Oy (UTU Group) on yli 100-vuotias suomalainen sähköalan perheyhtiö. UTU-konserni tarjoaa asiakkailleen laadukkaat ja monipuoliset sähkö- ja automaatioalan tuotteet ja palvelut. UTUlla on toimintaa Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Norjassa.

UTU Oy valmistaa ja myy puistomuuntamoita, sähkökeskuksia ja -kojeistoja sekä tuo maahan ja markkinoi laadukkaita sähköteknisiä komponentteja, johtokanavajärjestelmiä, kiinteistöautomaatiojärjestelmiä sekä automaatiotuotteita. Asiakkaita ovat teollisuus, sähkötukkuliikkeet, sähkönjakeluyhtiöt, sähköurakoitsijat ja OEM-valmistajat.

UTU-tuotteiden valmistuu tapahtuu Ulvilassa omissa tuotantotiloissa ja varastotoiminta on keskittynyt Vantaalle. UTUlla on useita myyntiyksiköitä eri maissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön perustaja Urho Tuominen aloitti sähköalalla juoksupoikana 14-vuotiaana. Urho toimi vuodesta 1907 lähtien monttöörin apulaisena ja sitten itsenäisenä matkamonttöörinä eri puolilla Etelä-Suomea. Kesäkuun 1. päivänä 1919 aloitti toimintansa Porin Sähkö- ja Telefooniliike Urho Tuominen. Toiminta aloitettiin Porin kauppatorin varrella olevassa puutalossa Pohjoiskauppatori 1:ssä. Yrityksen alkutaipaleella keskityttiin sähkökoneiden ja -tarvikkeiden myyntiin. Käytännössä oli välttämätöntä laajentaa myös sähköasennuksiin ja korjaustoimintaan. Liiketoiminta laajeni Raumalle 1923. Samana vuonna radiotoiminnan aloittamisen myötä ohjelmaan tulivat myös radiot ja vuotta myöhemmin autot.

Sotavuosien jälkeen aloitettiin sähkökeskusten valmistus 1944. Aluksi tuotteet olivat valurautaisia koteloita, joiden elinkaari on niin pitkä, että niitä saattaa edelleenkin nähdä käytössä. Pian kuitenkin siirryttiin ohutlevytuotteisiin. Sähkötarvikekaupan rinnalla 1980-luvulla aloitettu maahantuontitoiminta laajeni tytäryhtiöinä Baltiaan 1990-luvulla. Yhtiön Suomen liiketoiminnat yhtiöitettiin erillisiksi yhtiöiksi vuonna 2001. Sähkötukkukaupan liiketoiminta myytiin vuonna 2002. Sähkökeskusten valmistus ja maahantuontiin perustuneet Sähkötekninen kauppa sekä Tehoelektroniikka yhdistettiin Suomessa uudestaan 2012 UTU Oy:ksi. Vuoden 2016 alussa perustettiin uusi liiketoimintayksikkö, UTU Automation Oy, joka toimittaa automaatiotuotteita ja -ratkaisuja. Vuonna 2019 yhtiö laajeni Norjaan, kun UTU osti maasta Hagerin Norjan toiminnot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]