USS Jeannette (1878)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
USS Jeannette

USS Jeannette oli napatutkimusalus, joka vuosina 1879–1881 teki George W. De Longin komennossa huono-onnisen matkan arktisille alueille. Juututtuaan jäihin ja ajelehdittuaan lähes kaksi vuotta Itä-Siperian merellä alus pääsi irti jäistä, mutta juuttui uudestaan, murskaantui ja upposi.[1] Uppoamispaikka on 560 kilometrin päässä Siperian pohjoisrannikolta. De Long ja suurin osa miehistöstä pääsi maihin Lenajoen suistoon, mutta myöhemmin monet menehtyivät, De Long heidän joukossaan.[2]

Aluksen ura alkoi 1861 HMS Pandora -nimisenä Kuninkaallisen laivaston tykkiveneenä. Pandora poistettiin palveluksesta ja myytiin 1875 yksityiseksi jahdiksi brittiläiselle tutkimusmatkailijalle Allen Youngille. Young myi sen 1878 The New York Heraldin omistajalle James Gordon Bennettille, joka antoi sille uuden nimen Jeannette. Alus purjehti Arktiksella Yhdysvaltojen lipun ja merilakien alla, mutta Bennett oli omistajana vastuussa tutkimusmatkan kustannuksista.[3]

Venäläinen seikkailija ja julkisuudenhenkilö Andrei Horošov kertoi vuonna 2015 aikeistaan nostaa Jeannette ylös Venäjän ja Yhdysvaltojen ystävyyden eleenä[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gorshkov s. 23
  2. USS Jeannette Expedition, History.navy.mil
  3. Jeannette (1879-1881). Naval Historical Center
  4. Olga Gertcyk: Russian plan to locate and raise the wreck of schooner USS Jeannette in Arctic waters The Siberian Times. 23.2.2015. Viitattu 27.11.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.