USAC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

USAC (United States Automobile Club) on yhdysvaltalainen kilpa-autoilua hallinnoiva järjestö. Se perustettiin 1956 hallinnoimaan yhdysvaltojen kilpa-autoilua sitä edeltäneen AAA:n (American Automobile Association) päätettyä vetäytyä moottoriurheilutapahtumien järjestelystä ja hallinnoinnista. Vuosina 1956–1979 se hallinnoi USA:n kansallista rata-autoilun mestaruussarjaa ja 1956–1997 se toimi Indianapolisin 500 mailin ajon järjestäjänä.

Järjestön rooli pieneni huomattavasti vuonna 1978, jolloin kilpatallien omistajat Dan Gurneyn johdolla perustivat erimielisyyksien seurauksena kilpailevan CART-järjestön (Championship Auto Racing Teams). CART aloitti oman sarjansa järjestämisen 1979 ja vei mukanaan lähes kaikki USACin mestaruussarjan tallit ja nimekkäät kuljettajat A. J. Foytia lukuun ottamatta. USACin oma sarja lopetettiin kauden 1979 lopuksi, ja liitot saivat riitansa sovittua siten, että USAC jatkoi Indianapolis 500 -kilpailun järjestäjänä ja CART sisällytti sen oman sarjansa kilpailukalenteriin.

USAC toimi IRL-sarjaa hallinnoivana järjestönä sen irtauduttua CART-sarjasta, mutta muutamien sekaannusten jälkeen IRL otti itse vastuun sarjansa järjestelyistä. Se myös otti vastuun Indianapolis 500 -kilpailun järjestämisestä, joten USAC menetti viimeisenkin merkittävän järjestelytehtävänsä. Nykyään USACin toiminta rajoittuu joidenkin USA:n kansallisten ja alueellisten sarjojen järjestämiseen. Näistä merkittävimmät ovat Sprint Car -sarjat USAC Silver Crown Series, USAC Sprint Car Series sekä Midget-sarja USAC National Midget Series. Lisäksi se järjestää USA:n kansallista rallin mestaruussarjaa.

Aiheesta muuakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

https://www.unitedstatesautoclub.com/