UPnP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Universal Plug and Play (UPnP) on joukko verkkoprotokollia, joiden tarkoituksena on saada erilaiset laitteet (esimerkiksi mediatoistimet, mediapalvelimet ja palomuurit) toimimaan helposti yhdessä valmistajasta riippumatta.[1] Verkossa voi olla esimerkiksi kolme laitetta; mediatoistin, mediapalvelin sekä ohjauspiste (UPnP control point), jolla käyttäjä voi ohjata mediatoistimen toistamaan tiedostoa mediapalvelimelta.

UPnP ei ole rajoittunut vain edellä mainittuihin laitteisiin, vaan sillä voidaan periaatteessa ohjata mitä tahansa laitetta. Esimerkkinä käytetään usein UPnP-hehkulamppua.

Protokollan kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UPnP käyttää SSDP (Simple Service Discovery Protocol) -protokollaan perustuvaa etsintäprotokollaa etsiäkseen muita verkossa olevia UPnP-laitteita. Laitteet voivat lähettää toisilleen XML:ään perustuvia kuvauksia itsestään ja palveluistaan. Ne voivat myös "mainostaa" itseään verkossa sekä pyytää toisia laitteita lähettämään tapahtumailmoituksia (esimerkiksi TV-kanavan vaihto) itselleen.

UPnP on ohjausprotokolla ja esimerkiksi mp3-virran (mp3-stream) lähettäminen mediapalvelimelta mediatoistimelle tapahtuu esimerkiksi HTTP- tai RTSP-protokollalla UPnP:n tarjoaman URI:n (Uniform Resource Identifier) perusteella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AfterDawn - UPnP Viitattu 25. heinäkuuta 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]