Tyvitumake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyvitumakkeita.

Tyvitumakkeet eli basaaligangliot ovat joukko etuaivojen rakenteita, jotka sijaitsevat aivokuoren alla. Niillä on merkitystä motoriikan sekä oppimisen kannalta. Tyvitumakkeet muokkaavat raajojen liikkeistä tarpeeseen sopivia ja tarkoituksenmukaisia. Niiden tarkoituksena on siis motorisen toiminnan modulointi ja integrointi. Ne myös estävät tarpeettomien ja ei-toivottujen liikkeiden syntyä. Tyvitumakkeet ovat tärkeitä myös asennon ja lihastonuksen ylläpitämisessä. Tyvitumakkeisiin kuuluvat häntätumake (nucleus caudatus), aivokuorukka (putamen), nucleus subthalamicus, mustatumake (substantia nigra) ja linssitumakkeen pallo (globus pallidus). Yhdessä aivokuorukka (putamen) ja linssitumakkeen pallo (globus pallidus) muodostavat linssitumakkeen (nucleus lentiformis), joka puolestaan yhdessä häntätumakkeen (nucleus caudatus) kanssa muodostaa aivojuovion (corpus striatum).

Tyvitumakkeiden vajaatoiminta aiheuttaa laajasti häiriöitä ihmisen hallittujen lihasliikkeiden syntyyn, asennon säätelyyn, lihastonukseen ja voi aiheuttaa hallitsemattomia lihasliikkeitä.

Yhteydet muualle keskushermostoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Motoriselta kuorikerrokselta lähtevät pyramidiradan hermosyyt ovat yhteydessä caudatukseen ja putameniin. Caudatuksesta ja putamenista lähtevät radat kulkevat edelleen pallidumiin ja sieltä ansa lenticularis -muodostumana capsula internan läpi talamuksen etuosan tumakkeisiin, joista on ratayhteys takaisin isoaivokuoreen. Osa ansa lenticulariksen hermosyistä kulkee subtalamiseen tumakkeeseen nucleus ruberiin, ydinjatkoksen nucleus olivariukseen ja formatio reticularikseen. Näistä alkavat hermosyyt kulkevat aivohermojen motorisiin tumakkeisiin ja selkäytimen motoneuroneihin. Tyvitumakkeiden epäsuorat yhteydet alempiin motorisiin järjestelmiin estävät täydellisen liikehalvauksen synnyn pyramidiradan alempien osien vaurioituessa.

Sairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi Parkinsonin ja Huntingtonin taudit aiheutuvat tyvitumakkeiden vaurioista. Parkinsonin taudissa aiheutuu liikkeiden aloittamisen hitautta ja levossa olevien lihasten vapinaa. Myös raajojen lihastonus on kohonnut ja raajat ovat jäykät. Parkinsonin taudin etiologia eli aiheuttava syy ei ole tiedossa. Sairaudessa substantia nigran dopamiinisolut tuhoutuvat. Huntingtonin taudissa vaurio on nucleus caudatuksen, putamenin ja globus palliduksen välisissä yhteyksissä. Raajojen jäykkyys on tyypillinen piirre tyvitumakkeiden vajaatoiminnassa ja aiheuttaa lihaksen jäykkyyden koko liikealueella. Spastisesta lihaksesta tyvitumakkeiden aiheuttama jäykkyys eroaa siten, että alussa raaja vastustaa liikettä voimakkaasti kunnes myötää äkisti.

Huntingtonin taudissa tai levodopa-lääkkeen vaikutuksen alaisena ihmisellä aiheutuu tahdosta riippumattomia liikkeitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.