Työntömitta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Työntömitta
Työntömitan toiminta-animaatio ja etäisyyden lukeminen nooniosta.
Digitaalinen työntömitta.

Työntömitta (työntötulkki) on yleensä alle 200 millimetrin etäisyyksien mittaamiseen tarkoitettu mittalaite, jolla voidaan mitata kappaleiden paksuuksia, sisämittoja ja syvyyksiä tyypillisesti 0,1–0,02 millimetrin tarkkuudella. Laitetta kutsutaan puhekielessä myös nimellä tönäri[1] tai mittalaitteen patentoineen yrityksen mukaan[2] mauseri tai mauser-mitta.[3] Vielä tarkempia etäisyysmittauksia voidaan tehdä mikrometriruuvilla.

Tyypillinen työntömitalla mitattava kohde on kohtisuora etäisyys, kappaleen halkaisija, reiän syvyys jne. Esimerkiksi putken halkaisijaa mitattaessa mitattava putki puristetaan työntömitan mittausleukojen väliin ja luetaan mittaustulos mitta-asteikolta. Millimetrin kymmenykset luetaan ns. noniusasteikolta siten, että asteikon viiva, joka osuu lähimmäksi millimetriasteikolla olevaa viivaa, kertoo millin kymmenyksien määrän (jos työntömitan tarkkuus on 0,1 mm).

Työntömitalla — tai vastaavalla 2-pistemittalaitteella — ei voida todentaa kappaleen ympyränmuotoisuutta, vaikka mittatulos eri pyörähdyskulmassa olisikin sama, sillä tasalevyisiä käyriä on muitakin kuin ympyrä (esimerkiksi Reuleaux’n kolmio). Samasta syystä holkin sisähalkaisijaa ei voi mitata 2-pistemittauksella luotettavasti.

Nykyään on saatavissa myös digitaalisia työntömittoja, joissa on numeronäyttö sadasosamillimetrin tarkkuudella. Tällaisilla mitoilla voidaan todentaa mittausvoiman vaikutus mittaustulokseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Työntömitta; Mauser-mitta, Mauseri, Tönäri Finna.fi. Viitattu 3.4.2017.
  2. Caliper United States Patent 1810427 freepatentsonline.com. United States Patent 1810427. Viitattu 14.8.2012.
  3. Hirvonen, Timo: Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa, esimerkki sovellettavaksi : Työntömitan käyttö kaspaikka.fi. Arkistoitu 19.10.2012. Viitattu 14.8.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]