Työntömitta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Työntömitta
Työntömitan toiminta -animaatio.
Digitaalinen työntömitta.

Työntömitta (työntötulkki) on yleensä alle 200 millimetrin etäisyyksien mittaamiseen tarkoitettu mittalaite, jolla voidaan mitata kappaleiden paksuuksia, sisämittoja ja syvyyksiä tyypillisesti 0,1–0,02 millimetrin tarkkuudella. Mittalaitteen patentoineen yrityksen mukaan[1] laitetta kutsutaan puhekielessä myös nimillä mauseri tai mauser-mitta.[2] Vielä tarkempia etäisyysmittauksia voidaan tehdä mikrometriruuvilla.

Tyypillinen työntömitalla mitattava kohde on kohtisuora etäisyys, kappaleen halkaisija, reiän syvyys jne. Esimerkiksi putken halkaisijaa mitattaessa mitattava putki puristetaan työntömitan mittausleukojen väliin ja luetaan mittaustulos mitta-asteikolta. Millimetrin kymmenykset luetaan ns. noniusasteikolta siten, että asteikon viiva, joka osuu lähimmäksi millimetriasteikolla olevaa viivaa, kertoo millin kymmenyksien määrän (jos työntömitan tarkkuus on 0,1 mm).

On syytä huomata, että työntömitalla — tai vastaavalla 2-pistemittalaitteella — ei voida todentaa kappaleen pyöreyttä, vaikka mittatulos eri pyörähdyskulmassa olisikin sama. Todeta täytyy myös, ettei holkin sisähalkaisijaa voi mitata 2-pistemittauksella luotettavasti.

Nykyään on saatavissa myös digitaalisia työntömittoja, joissa on numeronäyttö sadasosamillimetrin tarkkuudella. Tällaisilla mitoilla on helppo todentaa mittausvoiman vaikutus mittaustulokseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]