Tutkanpaljastin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fuzzbuster 2000, varhainen tutkanpaljastin
Passport x50 Radar/Laser detector. Canada

Tutkanpaljastin on laite, joka paljastaa tutkan. Arkikielessä termillä tarkoitetaan yleensä laitetta, joka havaitsee poliisin käyttämän nopeusvalvontatutkan ja varoittaa siitä.

Suomalainen lainsäädäntö tutkanpaljastimesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljastinlaitetta ei saa käyttää eikä pitää hallussa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa tai sen perävaunussa, joka on yleiselle liikenteelle tarkoitetulla tai yleiseen liikenteeseen käytetyllä alueella.

Paljastinlaitteen maahantuonti ja valmistus levittämistarkoituksessa, pitäminen kaupan, myyminen, muu luovuttaminen, huoltaminen, korjaaminen sekä asentaminen moottorikäyttöiseen ajoneuvoon tai sen perävaunuun on kielletty.

Tutkanpaljastimen käytöstä, hallinnasta tai välittämisestä on säädetty sakkorangaistus. Kun pakkokeinolain mukaan muuten kotietsinnän tai henkilötarkastuksen edellytyksenä on oltava syytä epäillä rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta, niin paljastinlaiterikkomuksesta epäillessä voidaan toimittaa kotietsintä todennäköisesti epäillessä ja henkilötarkastus erittäin todennäköisesti epäillessä mainittua rikkomusta. [1][2]

Tutkailmaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilaallisessa käytössä on usein lentokoneessa tai ajoneuvossa ja jopa yksittäisellä sotilaalla tutkanpaljastinta muistuttava laite, tutkailmaisin, jonka tarkoituksena on ilmaista ja varoittaa tutkan mittauksen ja asejärjestelmän vaikutuspiirissä olemisesta, ja sillä tavalla helpottaa asevaikutuksen väistämistä. Tutkailmaisin on yksinkertaisempi ja halvempi laite, kuin varsinaiset elektronisen tiedustelun laitteet. Se sisältyy lähes aina sotilaslentokoneen omasuojajärjestelmiin.[3] [4]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]