Tutkanpaljastin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuzzbuster 2000, varhainen tutkanpaljastin
Passport x50 Tutkanpaljastin

Tutkanpaljastin on laite, joka paljastaa tutkan. Arkikielessä termillä tarkoitetaan yleensä laitetta, joka havaitsee poliisin käyttämän nopeusvalvontatutkan ja varoittaa siitä.

Tutkanpaljastimen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkanpaljastin havaitsee poliisin nopeusvalvontatutkan sähkömagneettisen säteilyn ja hälyttää siitä esimerkiksi merkkiäänellä ja -valolla. Tutkanpaljastin voi havaita X-, K-, Ka- ja Ku-taajuuksia käyttävät tutkat. Joissain malleissa on myös tunnistin, joka havaitsee laserilla tehtävät nopeuden mittaukset.

Suomessa poliisi käyttää ainoastaan Ka-taajuudella toimivia Stalker-tutkia kiinteästi asennettuna tavallisissa poliisiautoissa ja moottoripyörissä sekä saman valmistajan käsitutkia nopeusratsioissa. Tämän lisäksi käytössä on K-taajuudella toimivia Multanova-tutkia kamerapakettiautoissa.

Joissain tutkanpaljastimissa on myös GPS-ominaisuus, jolloin siihen voidaan tallentaa esimerkiksi nopeusvalvontakameroiden sijainnit, joita lähestyttäessä tutkanpaljastin hälyttää.

Tutkanpaljastimen paljastin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisi käyttää tutkanpaljastimien havaitsemiseen Spectre-tutkanpaljastimen paljastajaa. Spectre havaitsee tutkapaljastimen oskilaattorista "vuotavan" sähkömagneettisen säteilyn.

Uudemmissa tutkanpaljastimissa "vuoto" on useimmiten niin vähäistä että ne voidaan havaita vasta kymmenien senttien päästä, joten ne ovat Spectrelle käytännössä näkymättömiä. Tämän vuoksi onkin kyseenalaista asennetaanko uusiin poliisiautoihin enää Spectre-laitteistoja.

Pääasiassa tutkanpaljastimia löydetään rajanylitystarkastuksissa, ajokäyttäytymistä tarkkailemalla sekä tavallisissa ratsioissa.[1]

Lainsäädäntö tutkanpaljastimesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljastinlaitetta ei saa käyttää eikä pitää hallussa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa tai sen perävaunussa, joka on yleiselle liikenteelle tarkoitetulla tai yleiseen liikenteeseen käytetyllä alueella.

Paljastinlaitteen maahantuonti ja valmistus levittämistarkoituksessa, pitäminen kaupan, myyminen, muu luovuttaminen, huoltaminen, korjaaminen sekä asentaminen moottorikäyttöiseen ajoneuvoon tai sen perävaunuun on kielletty.

Tutkanpaljastimen käytöstä, hallinnasta tai välittämisestä on säädetty sakkorangaistus. Koska pakkokeinolain mukaan kotietsinnän tai henkilötarkastuksen edellytyksenä on epäily sellaisesta rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta, niin paljastinlaiterikkomusta epäiltäessä voidaan toimittaa kotietsintä todennäköisesti epäiltäessä ja henkilötarkastus erittäin todennäköisesti epäiltäessä mainittua rikkomusta. [2][3]

Tutkanpaljastimen tilaaminen ulkomailta omaan käyttöön ja hallussapito sinänsä ei ole laitonta.

Euroopassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkanpaljastimen käyttö on laillista Albaniassa, Iso-Britanniassa,Tšekkissä, Unkarissa ja Sloveniassa.

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkanpaljastimen käyttö henkilöautoissa on laillista kaikissa muissa osavaltioissa paitsi Virginiassa ja Washington DC:ssa.

Kanadassa tutkanpaljastin on sallittu Brittiläisessä Kolumbiassa, Saskatchewanassa sekä Albertan provinsseissa.

Tutkailmaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilaallisessa käytössä on usein lentokoneessa tai ajoneuvossa ja jopa yksittäisellä sotilaalla tutkanpaljastinta muistuttava laite, tutkailmaisin, jonka tarkoituksena on ilmaista ja varoittaa tutkan mittauksen ja asejärjestelmän vaikutuspiirissä olemisesta, ja sillä tavalla helpottaa asevaikutuksen väistämistä. Tutkailmaisin on yksinkertaisempi ja halvempi laite, kuin varsinaiset elektronisen tiedustelun laitteet. Se sisältyy lähes aina sotilaslentokoneen omasuojajärjestelmiin.[4] [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]