Turun Riennon Voimistelu ry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turun Riennon Voimistelu on turkulainen voimisteluseura, joka on toiminut vuodesta 2010 Turun Riennon alaisena itsenäisenä yhdistysjäsenenä. Vuonna 2010 toteutettiin organisaatiouudistus, jonka yhteyessä aiemmin toiminut Turun Riennon voimistelujaosto muuttui omaksi Turun Riennon Voimistelu -yhdistykseksi. Vuonna 1977 perustettiin Turun Riennon voimistelujaosto, jonka juuret ovat vuonna 1908 perustetussa Turun Riennon naisosastossa.[1] Tämän myötä yksi Turun Riennon Voimistelun tunnuslauseista on "Voimistelua ja liikuntaa Turussa jo vuodesta 1908".

"Kun uusi seura perustettiin, laadittiin ensimmäiseksi toimintaa suunniteltaessa voimistelun suuntaviivat ja vasta sen jälkeen ryhdyttiin harkitsemaan muita lajeja. Näin oli myös Turun Riennossa," toteaa Riennon satavuotisjuhlavuoden puheenjohtaja Anders Blom.

Voimistelussa kilpailtiin seurojen lahjoittamista kiertopalkinnoista. Riennon voimistelijat olivat aluksi piirin ykkösiä, mutta kovan vastuksen tarjosivat Urheiluliiton voimistelijat. Huhtikuussa 1912 Riento järjesti ensimmäiset kansalliset voimistelukilpailunsa. Riennon parhaat telinevoimistelijat olivat Akseli ja Aarne Roine. Akseli Roine valittiin Suomen joukkueeseen vuoden 1924 Pariisin olympiakisoihin. Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui seitsemänneksi.

Muutaman vuoden kuluttua perustettu voimistelun erikoisseura Turun Voimistelijat sai Riennolta kaiken sen, mitä vielä oli jäljellä seuran telinevoimistelusta ja tämän seuran perustamisen kohdalle voidaan melkein vetää paksu viiva Riennon voimistelun yli kilpailumielessä. Lajia ei kuitenkaan kokonaan unohdettu. Vuonna 1930 voimistelijakuuluisuus Heikki Savolainen ohjasi Riennon ja ÅIFK:n voimistelijoita ja tuolloin järjestettiin myös voimistelunäytös.

Vuoden 1947 suurkisoissa, suomalaisen urheilun voimanponnistuksessa oli mukana 185 rientolaista, joista suurin osa osallistui voimistelun massaesityksiin. Suurkisoilla Suomi halusi viestittää maailmalle, että se kykenisi järjestämään myös olympiakisat. [1] 110-vuotis juhlavuoden kesällä Turun Riennon Voimistelu osallistui Turussa, Kupittaan puistossa, järjestettyyn Gymnaestrada -tapahtumaan 16 eri ikäisen voimistelijan voimin. Keväällä 2019 Turun Riennon Voimistelu seura järjesti kaksipäiväisen voimistelutapahtuman Kupittaan urheiluhallilla, johon osallistui lähemmäs 800 eri ikäistä voimistelijaa.[2]

Nykyään Turun Riennon Voimistelu ry tarjoaa matalankynnyksen voimistelu-, tanssi- ja liikuntatunteja noin 200 eri ikäisille liikkujalle. Nuorimmat jumpparit ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat eläkeikäisiä. Seuralla on 10 valmentajaa/ohjaajaa ja apuvalmentajaa. Kupittaanpuiston läheisissä kouluissa ja Uudenmaankadulla sijaitsevalla Turun Riennon kerhotilassa pidettävät ryhmäliikuntatunnit ovat suosituimpia tunteja, mutta joukkuevoimistelu on pikkuhiljaa vahvistanut asemaansa. Turun Riennon Voimistelu ry:llä on vuodesta 2019 alkaen toiminut 3-4-vuotiaiden Satujumppa Minit -ryhmä, 5-6-vuotiaiden Satujumppa-ryhmä, 7-8-vuotiaiden Aurora-joukkuevoimistelun alkeisvalmennusryhmä, 10-12-vuotiaiden Adella-joukkuevoimistelujoukkue sekä yli 18-vuotiaiden Aisha-tanssillisen voimistelun joukkue.[3]

  1. a b Jorma Virtanen: Jäljellä enää naiset jormanmaailma.fi. 1.6.2006. Viitattu 9.3.2020.
  2. Turun Riennon Voimistelu ry - Seuran historia trvoimistelu.sporttisaitti.com. Viitattu 9.3.2020.
  3. Turun Riennon Voimistelu ry trvoimistelu.sporttisaitti.com. Viitattu 9.3.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]