Turun klassillinen lukio

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Turun Klassillinen Lyseo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turun klassillisen koulun ja lukion rakennus.

Turun klassillinen lukio on yksi Turun yhdeksästä lukiosta, joka syntyi Turun Klassikon lukion ja Juhana Herttuan lukion yhdistyessä 1. elokuuta 2013.[1] Samoissa tiloissa toimii Turun iltalukio. Yleislukion lisäksi koulu on ilmaisun (aiemmin taideviestinnän) valtakunnallinen erityislukio.[2] Taideviestintä, perinteet ja klassisen kulttuurin vaaliminen ovat osa koulun jokapäiväistä toimintakulttuuria.[3]

Turun klassillinen lukio sijaitsee Linnankadun ja Eskelinkadun kulmassa VII kaupunginosassa keskustassa. Tällä paikalla on toiminut koulu aina vuodesta 1887 asti, jolloin paikalla sijaitsi Turun Suomalainen Lyseo.

Lukion historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ja samalla koko maakunnan ensimmäinen oppikoulu perustettiin 19. maaliskuuta 1879. Yksityinen koulu sai nimekseen Turun Suomalainen Lyseo, ja sen tehtävänä oli vaalia länsimaista klassillista kulttuuriperintöä. Vuonna 1883 perustettiin Turun Suomalainen Valtiolyseo ja samalla yksityislyseo lakkasi ottamasta uusia opiskelijoita. Vuonna 1887 lyseot sulautuivat ja muodostivat Turun Suomalaisen Lyseon, ja samalla uusi koulu siirtyi Linnankadun ja Eskelinkadun kulmaan. Kun reaaliosasto oli erotettu erilliseksi kouluksi, vastasi Turun Suomalainen klassillinen lyseo (1903), myöhempi Turun klassillinen lyseo (1950) yksin perinteisestä tehtävästään. Ensimmäisten tyttöjen tultua kouluun 1972 muodostui Turun klassillinen yhteislyseo. Peruskoulujärjestelmän noudattama tapa nimittää koulu muun kuin tarkoitusperän mukaan pakotti Klassikon ottamaan nimet Eskelin koulu ja lukio vuonna 1976. Täyttäessään sata vuotta vuonna 1979 koulu sai takaisin nimen Turun Klassikon lukio, ja yläasteesta tuli Klassikon koulu. Vuonna 2013 Turun Klassikon lukio yhdistyi Juhana Herttuan ilmaisutaidon lukion kanssa Turun klassilliseksi lukioksi.

Erityispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klassillinen lukio on saanut valtakunnalliseksi koulutustehtäväkseen ilmaisulinjan. Lisäksi lukiossa vaalitaan perinteistä ja länsimaista klassista kulttuuria. Tämä näkyy useina aiheeseen liittyvinä kursseina sekä runsaana latinan kielen opetuksena; lukiossa on mahdollista suorittaa latinan kielen ylioppilastutkinto.

Turun Klassikot ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Klassikot ry on Klassikon koulun ja lukion entisten oppilaiden yhdistys, joka perustettiin 13. helmikuuta 1963. Sen tarkoitus on toimia entisten oppilaiden keskinäisenä yhdyssiteenä sekä työskennellä koulun ja sen oppilaiden ja etenkin latinan kielen opetuksen hyväksi. Yhdistys on muun muassa jakanut stipendejä hyvästä latinan taidosta. 1970-luvulla peruskoulu-uudistuksen yhteydessä yhdistys taisteli latinan kielen aseman säilyttämiseksi koulun opetuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historiamme lyhyt oppimäärä Turun klassillinen lukio. Viitattu 3.11.2016.
  2. Ilmaisu Turun klassillinen lukio. Viitattu 3.11.2016.
  3. Yleislukio ja ilmaisulukio Turun klassillnen lukio. Viitattu 3.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]