Turkkilainen tupakka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuivatettuja tupakanlehtiä Makedoniassa.

Turkkilainen tupakka (turk. tütün) on maantieteellisesti määritelty tupakkalaji, jota viljellään pääosin Turkissa ja aikoinaan Osmanien valtakuntaan kuuluneissa maissa, kuten Kreikassa ja Bulgariassa.

Tupakka saapui Osmanien valtakuntaan tuontitavarana Amerikasta vuonna 1605.[1] Turkkilainen tupakka on maultaan pehmeää ja se sisältää muihin tupakkalaatuihin verrattuna vähemmän nikotiinia ja karsinogeeneja.[2] Maun voimistamiseksi siihen usein sekoitetaan vahvempia tupakkalajeja kuten virginiantupakkaa. Turkkilaisten tupakkakasvien lehdet ovat yleensä pienempiä, mutta niitä on lukumääräisesti enemmän kuin muissa lajeissa. Turkkilaiseen tupakan eroavuuteen vaikuttavat ilmasto, maaperä, viljelytapa ja käsittelymenetelmät. Turkin ja Etelä-Euroopan lisäksi Turkista peräisin olevista siemenistä viljellään tupakkaa myös Etelä-Afrikassa, mutta Afrikan eteläkärjen erilaisten olojen vuoksi maku poikkeaa alkuperäisestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selcuk Aksin Somel: Historical Dictionary of Ottoman Empire, s. Chronology: xxi. Scarecrow Press, 2003. ISBN 0-8108-4332-3.
  2. M. Brockley: TobaccoLuettu 10.12.2007
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.