Turkkilainen angora

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkkilainen angora
Turkse angora.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa: Turkki
Rodun syntyaika: 1400-luku
Rodun lyhenne: TUA
Kategoria: II
Ulkonäkö
Turkki: puolipitkä
Paino: urokset 4–6 kg,
naaraat 2,5–4 kg

Turkkilainen angora on kissarotu, joka on kotoisin Ankaran vuoristoseudulta, jonka nimi ennen oli Angora.[1] Se on yksi vanhimmista kissaroduista, ja tunnetaan jo 1400-luvulta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä aitonalähde? turkkilaisena angorana pidetään kissaa, jonka silmät ovat erisävyiset, mutta nykyään kaikki värit sallitaan. Sen pää on kiilanmuotoinen ja otsaa kohti levenevä. Silmät ovat hieman vinot, ja korvat kohtuullisen suuret korkealle päälaelle sijoittuneet. Tupsut korvien kärjessä ovat toivottavat. Sen tulee näyttää viehkeältä ja ylväältä.[2] Angora kuuluu puolipitkäkarvaisiin kissoihin, joista sen karva on lyhimmästä päästä. Karva on jonkin verran pidempää kaulassa, mahassa ja hännässä. Turkki on sileä ja silkkinen, sillä aluskarvaa ei ole juuri ollenkaan ja karvanlähtö on melko vähäistä.

Turkkilainen angora on liikkuvainen kissa. Se on rakenteeltaan notkea ja siroudestaan huolimatta lihaksikas ja oleilee mielellään korkealla. Se on vartaloltaan keskikokoa ja sopusuhtainen. Jalat ovat pitkät ja hoikat, takajalat hiukan korkeammat kuin etujalat. Naaraat painavat yleensä 2,5-4 kg, urokset ovat jonkin verran naaraita suurempia (4-6 kg painoltaan).

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkkilainen angora on yksi maailman lempeimmistä kissaroduista. Se on luonteeltaan hyvin seurallinen ja vielä vanhanakin utelias. Turkkilaista angoraa pidetään useimmiten yhden ihmisen kissana. Se kiintyy yleensä yhteen ihmiseen, mutta toki se antaa huomiota muillekin. Vaikka se onkin eloisa ja liikunnallinen, on se leikkisyydessään keskitasoa. Sopeutuvaisena kissana se tottuu myös vähäisempään leikkimiseen. Vanhempana se pitää leikkimisestä keskimäärin enemmän kuin vanhat kissat yleensä. Turkkilaiselta angoralta löytyy myös aitoalähde? kissan luonnetta; se on oman arvonsa tunteva ja erittäin älykäs kissa, joka saa tahtonsa läpi tavalla tai toisella, ja vaikka se ei olekaan äänekäs kissa, osaa se kertoa, mitä mieltä se on asioista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ad Agency User 1: Turkish Angora Introduction tica.org. Viitattu 31.10.2018. (englanniksi)
  2. FIFE - Turkkilaisen angoran rotumääritelmä (PDF) .fifeweb.org. Viitattu 31.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]