Tulitorvi-tuliputkikattila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulitorvi-tuliputkikattila on lieriön muotoinen vesi- tai höyrykattila, jota käytetään keskisuuressa (alle 12 MW:n) lämmöntuotannossa. Tosin kaksitorvisena ja maakaasu käyttöisenä rakenteena sitä voidaan valmistaa aina 36,4 MW:iin saakka (EN-12953).lähde? Tulitorvi-tuliputkikattila on suurvesitilakattila. Tulitorvi-tuliputkikattilan polttoaineina käytetään polttoöljyä, maakaasua, neste-, biokaasua tai erilaisia teollisuuden prosessikaasuja.

Rakenne ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin malli on rakenteeltaan niin sanottu kolmivetoinen kattila, jossa ensimmäisen vedon muodostaa tulitorvi ja toisen sekä kolmannen vedon muodostavat tuliputket.

Tulitorvi-tuliputkikattilassa polttoaineen palaminen tapahtuu tulitorvessa. Kolmivetoisessa tulitorvi-tuliputkikattilassa palamisessa muodostuneet savukaasut johdetaan ensin kääntökammion (lieskakammion) kautta 2-vedon tuliputkia pitkin kattilan etuosaan ja sitten etuosan kääntökammion kautta 3-vedon tuliputkia myöten kattilan perään. Sieltä savukaasut viedään syöttöveden esilämmittimeen tai suoraan savupiippuun.

Tulitorvea ja tuliputkia ympäröi vesitila. Höyrykattiloissa on vielä kattilan yläosassa höyrytila, jonka kautta höyry poistuu höyryputkistoon. Yleensä tämän kokoluokan kattilat tuottavat kylläistä höyryä, mutta ne voidaan varustaa myös pienellä tulistimella.

Kattilatyypissä on tehoon nähden suuri vesimäärä, joten se toimii varaajana ja tasaa kuorman vaihteluita. Edelleen rakenteesta johtuen kattila soveltuu ainoastaan alle 2 MPa:n (20 bar) paineelle. Suuren lieriön valmistaminen korkeampia paineita kestäväksi ei kannata. Tosin pienissä kattilako’oissa saattaa olla taloudellista valmistaa myös korkeampipaineinen tulitorvi-tuliputkikattila.

Mikäli halutaan tuottaa sähköä, käytetään tulistimilla varustettua vesiputkikattiloita, sillä sähköntuotannossa veden- ja siten höyrynpaine kannattaa nostaa noin 4–18 MPa:iin (40–180 bar).

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.