Tuhkimotarina (vuoden 2004 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuhkimotarina
A Cinderella Story
Ohjaaja Mark Rosman
Käsikirjoittaja Leigh Dunlap
Tuottaja Dylan Sellers
Hunt Lowry
Säveltäjä Christophe Beck
Kuvaaja Anthony B. Richmond
Leikkaaja Cara Silverman
Pääosat Hilary Duff
Chad Michael Murray
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Tuhkimotarina (A Cinderella Story) on nuorille suuntautuva romanttinen komedia, jonka pääosissa nähdään Hilary Duff ja Chad Michael Murray. Elokuva valmistui vuonna 2004 ja sen on käsikirjoittanut Leigh Dunlap ja ohjannut Mark Rosman. Elokuvaa on nykyaikaistettu, mutta juoni on lähestulkoon sama kuin kaikkien tuntemassa prinsessaelokuvassa Tuhkimo, mutta nyt lasikenkä muuttuukin puhelimeksi ja kurpitsavaunut autoksi. Elokuvassa esiintyy muitakin isoja nimiä, kuten Jennifer Coolidge, Dan Byrd, Regina King, Julie Gonzalo ja Lin Shaye. Hilary Duff on myös laulaja, joten hän on laulanut elokuvan soundrackin. Elokuva sai erittäin paljon kritiikkiä, mutta myi silti 66 miljoonaa dollaria ympäri maailman.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sam Montgomery (Hilary Duff) eli puolitäydellistä elämää leskiksi jääneen isänsä kanssa (Whip Hubley) lähellä Kaliforniaa. Myöhemmin hänen isänsä ihastui naiseen nimeltä Fiona (Jennifer Coolidge) ja he menivät naimisiin. Eräänä päivänä Samin isä kuitenkin menehtyi ja Sam jäi yksin äitipuolensa ja kahden ilkeän sisarpuolensa, Briannan (Madeline Zima) ja Gabriellan (Andrea Avery) kanssa.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Sam on opiskelija. Fiona on muuttanut Samin isän kahvilan A Hot-pink hot spot -nimiseksi ravintolaksi ja pakottaa Samin tekemään siellä työtä tarjoilijana. Samin ainoa ja paras ystävä on Carter (Dan Byrd). Yhdessä he haaveilevat Princeton Universitystä, jonne molemmat haluavat. Sam kirjoittelee netissä salaisen ystävän kanssa, kumpikaan ei tiedä kuka toinen on. Sam ei tiedä, että hänen salainen ystävänsä on Austin Ames (Chad Michael Murray), jalkapallojoukkueen kapteeni ja koulun suosituin oppilas. Austin tapailee sillä hetkellä Shelby Cummingsia (Julie Gonzalo).

Kun Sam ja Austin ovat tekstailleet toisilleen jo jonkin aikaa, Austin kutsuu Samin parikseen koulun Halloween-juhliin, jotta he voisivat vihdoin tavata kasvoittain. Austin eroaa Shelbystä muutamaa tuntia ennen tanssia. Fiona on kuitenkin pakottanut Samin työskentelemään kahvilassa keskiyöhön saakka. Rhonda (Regina King), Samin opastaja ja ystävä, ja Carter auttavat Samin valmiiksi tansseihin. Rhonda antaa Samille hääpukunsa ja kaupasta he löytävät naamion. Sam lähtee juhliin Tuhkimona. Sam ja Austin tapaavat keskellä tanssilattiaa ja Sam tajuaa, että hän on Austin. Kun he tanssivat keskellä huvimajaa, he keskustelevat ja pelaavat peliä nimeltä '10 kysymystä', vaikka Sam oli varma, ettei ikinä paljastaisi henkilöllisyyttään. Samaan aikaan Carter, joka oli pukeutunut Zorroksi, pelastaa Shelbyn Davidilta (Brad Bufanda), yhdeltä Austinin ystäviltä, joka yrittää lähennellä Shelbyä.

Juuri kun Austin on ottamassa Samin naamiota pois tämän kasvoilta, Samin puhelimensa hälyttää, sillä kello on viisitoista vaille keskiyön, joten Samin piti lähteä ja ruveta taas tarjoilijaksi, jotta ei jäisi kiinni. Sam etsii Carterin käsiinsä ja he lähtevät. Kun he ovat matkalla ulos, Sam pudottaa vahingossa puhelimensa, mutta ei ehdi poimia sitä. Austin, joka on seurannut Samia, nostaa puhelimen maasta ja päättää sillä selvittää, kuka Tuhkimo oli.

Sam menee seuraavana päivänä kouluun ja huomaa, että Austin yrittää etsiä edellisillan mystistä tyttöä. Sam lupaa Carterille, että jos hän paljastaa Shelbylle olleensa Zorro, Sam itse paljastaa oikean henkilöllisyytensä Austinille. Carter myöntyy tähän pyyntöön ja paljastaa henkilöllisyytensä Shelbylle, mutta tämä hylkää Carterin. Yhtenä iltapäivänä Samin sisarpuolet löytävät Samin ja Austinin sähköpostiviestit ollessaan nuuskimassa Samin tietokoneella. He näyttävät viestit Shelbylle ja tämän ystäville. Sisarpuolet uskottelivat Shelbylle, että Sam varasti Austinin Shelbyltä pelkkää pahuuttaan. He nolaavat Austinin ja Samin koko koulun edessä pilkkaavalla ja molempien henkilöllisyydet paljastavalla näytelmällä.

Loukkaantuneena ja nolattuna Sam menee takaisin kotiinsa ja Fiona tuo hänelle kirjeen Princetonista missä kerrotaan ettei häntä ole hyväksytty sisään. Todellisuudessa hänet on hyväksytty, mutta Fiona on väärentänyt kirjeen ja heittänyt pois oikean kirjeen. Seuraavana päivänä ravintolassa Brianna ja Gabriella ovat tuhonneet ravintolan täysin ja syyttävät siitä Samia. Sam päättää, että hän on saanut tarpeekseen sisarpuolistaan ja äitipuolestaan ja heidän kohtelustaan. Sam lopettaa työnsä ravintolassa ja sanoo Fionalle, että Fiona voi lopettaa hänen pompottelunsa ja että muuttaa Rhondan luokse. Kaikki asiakkaat tukevat Samia ja lähtevät jättäen jälkeensä tyhjän ravintolan. Samana iltana, kun on tarkoitus olla suuri jalkapallo-ottelu, Sam kiirehtii miesten pukuhuoneeseen löytääkseen Austinin ja sanoo, että hän on kyllästynyt perheeseensä ja siihen, että hänellä täytyy olla kaksi eri henkilöllisyyttä. Samaan aikaan Shelby uskottelee muille cheerleadereille, että hän ja Austin ovat taas kohta yhdessä. Viimeisten minuuttien aikana Austin näkee Samin lähtevän ja jättää pelinsä kesken. Kun Austin päättää lähteä Samin perään, hänen isänsä ottaa hänestä kiinni ja kysyy tältä, että minne hän on oikein menossa kesken pelin, heittää unelmansa menemään noin vain. Austin vastaa, että tämä ei ole hänen vaan hänen isänsä unelma. Austin suutelee Samia ja kaikki alkavat taputtaa heille. Myös Shelby ja sisarpuolet ovat nähneet tapahtuneen. Samoihin aikoihin alkaa sataa ja Austinin joukkue Fighting Frogs voittaa pelin vaikka Austin ei olekaan pelaamassa.

Lopuksi Sam löytää isänsä testamentin, jossa kerrottaan, että hän jättää kaiken omaisuutensa tyttärelleen Samille. Fiona raivostuu tämän kuultuaan. Sisarpuolet antavat Samille Samin oikean Princetonista tulleen hyväksytyn kirjeen, joka oli ollut roskiksessa. Fiona jää tarjoilijaksi ravintolaan, joka oli vihdoin remontoitu alkuperäiseen, Samin isän aikaiseen loistoonsa. Brianna ja Gabriella ovat myös siellä töissä. Carter saa roolin mainoksessa, joka menestyy hyvin. Tämä herättää Shelbyn kiinnostuksen Carteria kohtaan, mutta Carter näkee millainen Shelby oikeasti on ja hylkää tämän julkisesti kouluradiossa. Aivan lopussa Sam ja Austin istuvat samassa paikassa kuin elokuvan alkaessa. He päättivät näin aloittaa uuden alun yhdessä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hilary Duff  … Samantha "Sam" Montgomery  
 Chad Michael Murray  … Austin Ames  
 Jennifer Coolidge  … Fiona  
 Dan Byrd  … Carter Farrel  
 Regina King  … Rhonda  
 Julie Gonzalo  … Shelby Cummings  
 Madeline Zima  … Brianna  
 Andrea Avery  … Gabriella  
 Lin Shaye  … rouva Wells  
 Whip Hubley  … Hal Montgomery  
 Kevin Kilner  … Andy Ames  
 Brad Bufanda  … David  
 John Billingsley  … herra Rothman  
 Simon Helberg  … Terry  
 Mary Pat Gleason  … Eleanor  
 Hannah Robinson  … nuori Sam  
 Rory Thost  … nuori Carter  
 Carlie Westerman  … nuori Brianna  
 Lilli Babb  … nuori Gabriella