Tuhkalipeä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuhkalipeä on seos, jota valmistetaan sekoittamalla vettä puutuhkaan.[1] Puun tuhkassa on huomattavasti enemmän kaliumia kuin natriumia, joten syntynyt neste on pääosin kaliumhydroksidia.[2] Natriumhydroksidi liukenee veteen huonommin.

Lipeää on perinteisesti käytetty saippuan valmistuksessa, kansanlääkinnässä ja kasvivärjäyksessä. Kasvivärjäyksessä se auttaa erityisesti värejä kiinnittymään kasvikuituihin.

Valmistustapaesimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Koivupuun tuhkasta saadaan parasta lipeää, mutta muunkin puun, paitsi lepän, kelpaa. Tuhkasta seulotaan pois hiilet ja roskat. Nopeimmin saadaan lipeää, kun sangollinen tuhkaa pannaan saaviin ja 8–10 sangollista kuumaa vettä kaadetaan päälle. Sakkaa hämmennetään hetkinen, saavi peitetään ja kun sakka on laskeutunut, kaadetaan kirkas lipeä pinnalta. Tällaista lipeää käytetään noin yksi litra sangolliseen vettä. Tämä sopii vaatteiden liottamiseen ja siivouksiin sekä lehmien pesuun."[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Potaska oli tärkeä vientitavara purjelaivakaudella Raahen matkailuoppaat ry. Arkistoitu 19.1.2015. Viitattu 19.1.2015.
  2. Bulletin #2279: Using Wood Ash on Your Farm Cooperative Extension Publications. The University of Maine. Viitattu 18.7.2018. (englanniksi)
  3. henriettesherbal.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]