Tu vuò fà l’americano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Tu vuò fà l’americano”
Renato Carosone
Kappaleen tiedot
 Julkaistu 1956
 Tyylilaji Swing, jazz
{{{albumin}}} muut kappaleet
”{{{edellinen}}}”
{{{nroe}}}
”Tu vuò fà l’americano”
{{{nrot}}}
”{{{seuraava}}}”
{{{nros}}}

”Tu vuò fà l’americano” (”Haluat olla amerikkalainen”)[1] on napolinkielinen laulu, jonka esittää italialainen laulaja Renato Carosone.

Carosone kirjoitti laulun yhteistyössä Nicola ”Nisa” Salernon kanssa vuonna 1956. Laulu on yhdistelmä swingiä ja jazzia, ja siitä tuli pian yksi hänen tunnetuimmista kappaleistansa.[2] Kappaleen tilasi radiokilpailua varten Casa Ricordin johtaja Rapetti ja Carosone sävelsi sen musiikin hyvin lyhyessä ajassa luettuaan Nisan sanoitukset; hän uskoi kappaleesta tulevan välitön hitti.

Carosone esitti alkuperäisversion ensimmäistä kertaa Mario Mattolin elokuvassa Totò, Peppino e le fanatiche (”Totò, Peppino ja fanaatikot”, 1958) (ohjannut Mario Mattoli, 1958). Laulu esiintyi myös elokuvassa Romanssi Caprilla (It Started in Naples, 1960), jossa sen esittää Sophia Loren. Myös vuoden 1999 elokuvassa Lahjakas herra Ripley laulun esittää Rosario Fiorello.[2]

Laulun sanat kertovat italialaisesta, joka harjoittaa tuon ajan amerikkalaista elämäntyyliä, juoden whiskey and sodaa, pelaten baseballia ja polttaen Camel-savukkeita, mutta joka on silti riippuvainen vanhempiensa rahoista.[2] Laulua pidetään satiirina toisen maailmansodan jälkeisestä amerikkalaistumisesta, aikana jolloin eteläinen Italia oli vielä hyvin maatalousvaltainen ja perinteinen yhteiskunta.[3] Italialaisen lehden La Repubblican mukaan ”Tu vuò fa l’americano” on koko Carosonen uran tärkein hitti, sillä hän vetäytyi musiikinteosta jo vuonna 1960, vain neljä vuotta laulun julkaisemisen jälkeen.[4]

Vuonna 2010 laulua käytettiin samplena australialaisen duon Yolanda Be Coolin ja tuottaja DCUPin kappaleessa We No Speak Americano, josta tuli kansainvälinen hitti, muun muassa Suomessa virallisella latauslistalla ja Suomen tanssilistalla se oli sijalla yksi.[5]

Populäärikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matt Damon, Jude Law ja Rosario Fiorello laulavat laulun jazz-klubilla elokuvassa Lahjakas herra Ripley. Laulun aihetta mukaillen Law’n hahmo on hemmoteltu amerikkalainen perijä joka asuu Etna-vuorella Italiassa, nauttien italialaisesta kulttuurista eläen samalla varakkaiden amerikkalaisten vanhempiensa rahoilla.
  • Carosonen versio esiintyy vuoden 2010 elokuvassa The American. Elokuvassa laulu soi kahvilassa jossa George Clooneyn esittämä päähenkilö, italialaisesta pikkukylästä turvaa hakeva amerikkalainen salamurhaaja, vierailee.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tu vuo fa l'americano (You Want to Be American) - Single iTunes. Viitattu 20 August 2013.
  2. a b c Archived copy italica.rai.it. Arkistoitu January 17, 2011. Viitattu October 27, 2009.
  3. The Art of Persuasion: Political Communication in Italy from 1945 to the 1900s 1 January 2001. Manchester University Press. Viitattu 9 June 2016.
  4. la Repubblica/spettacoli: Addio Carosone, maestro della musica italiana repubblica.it. Viitattu 9 June 2016.
  5. Latauslista, Viikko 32, ti 10.8 - ma 16.8.2010 Suomen Virallinen Latauslista. Viitattu 6.3.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]