Tsuba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daisho tsuba.

Tsuba (jap. ) on japanilaisissa aseissa, kuten katanassa, tachissa ja naginatassa, käytetty kädensuoja. Muiden väistimien tavoin sen tarkoitus on varjella miekkakättä vastustajan iskuilta sekä estää käden liukuminen terälle vedon ja miekkailun aikana.

Kuten miekanterätkin, aidot tsubat valmistettiin erityisellä huolellisuudella ja näyttävän koristelunsa ansiosta ne lukeutuvat miekkojen osista arvokkaimpiin. Näin ollen ne olivat aikoinaan Japanissa perhekalleuksia, jotka sukua edustavine tunnuksineen kulkeutuivat sukupolvelta toiselle. Nykyään ne ovat myös merkittäviä japanilaisperäisiä keräilytavaroita.

Tsubat voidaan pääosin jakaa kahteen kategoriaan materiaaliensa perusteella: rautaiset kuuluvat niin kutsuttuun tetsu-ryhmään ja pehmeistä metalleista valmistetut tsubat tunnetaan taas nimellä kinko. Kinko-tyypin tsubat koostuvat lähinnä eri kupariseoksista, joihin lukeutuvat muun muassa shakudō (kupari-kulta) ja shibuichi (kupari-hopea).

Useimmiten tsuban muoto on pyöreä, mutta se toisaalta vaihtelee sepän tyylistä riippuen. Eräs tunnetuimmista ei-pyöreistä tsubista on Miyamoto Musashin miekassa ollut kahdesta soikiosta koostunut väistin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]