Tachi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matsuda Tsuguyasuan takoma tachi vuodelta 1997.
Bishu Osafune Sukesadan takoma tachi vuodelta 1515.

Tachi (jap. 太刀) on samurain pitkä kahden käden yksiteräinen lyömä- ja viiltomiekka, joka kehittyi aiemmasta tsurugi-miekasta 700-luvulla, ja joka pysyi käytössä pitkälle 1400-luvun lopulle. Vastoin yleistä luuloa katana on myöhäisemmän ajan (1400-luku eteenpäin) miekka; tachi oli klassisen samuraiajan ase.lähde?

Tachin pituus on noin 70 cm – 1,2 metriä. Sitä kannetaan vyöllä huotrassa kahden kannatusnyörin varassa terän suu alaspäin; tämä siksi, että se olisi helpompi kantaa ratsailla.

Tachin takominen on oma taiteenlajinsa. Tachi taotaan useammasta eri teräslaadusta takomalla niitä kerroksittain yhteen ("kaulitaan ja käännetään") damaskoinnin tapaan; lisäksi aseen säilä, sydän, selkä ja lappeet taotaan normannimiekan tapaan eri teräslaaduista. Lopputuloksena on kaunis, kestävä ja joustava ase, joka pitää teränsä erinomaisesti.

Tachi on kuitenkin sivuase; samurain pääase oli joko jousi (yumi tai daikyū), salkoase (naginata tai nagamaki) tai keihäs (yari). Tachin kanssa kannetaan usein joko kodachia ( "lyhyt miekka") tai tantōa. Yhteensopivaa tachi-kodachiparia kutsutaan nimellä daishō.

Tachista on olemassa myös pidennetty kahdenkäden versio, Ōdachi, joka oli puhtaasti jalkamiehen ase. Elokuvassa "Seitsemän samuraita" Toshiro Mifune käyttää sellaista.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tachi.