Trussi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Trussi (engl. truss, ”ristikkopalkki”) on esitystekniikassa näyttämön sivuilla ja yläpuolella sijaitseva telinerakennelma, johon ripustetaan valaisimia, kaiuttimia ja muita näyttämöteknisiä laitteita ja niiden virta- ja ohjauskaapeleita. Trussit rakennetaan yleensä alumiini- tai muista metalliputkista ja erilaisista liittimistä ristikkopalkkimaisiksi rakenteiksi. Trussit mahdollistavat näyttämövalaistuksen siirtelyn ja muuntelun kulloinkin tarvittavaksi. Trussirakenteet voivat olla joko kiinteitä esityssalin varusteita tai helposti purettavia ja koottavia järjestelmiä kiertuekäyttöön.

Yleisimmät trussipalkit ja -pilarit ovat kaksi- (ladder), kolmi-, (triangular) tai neliputkisia (rectangular). Muita yleisiä trussityyppejä ovat mm. folding truss (kokoontaittuva), catwalk truss (trussiin integroitu huoltosilta) ja pre-rigged truss, jonka sisällä voidaan kuljettaa valaisimet valmiiksi esiasennettuina.

Trussijärjestelmiä valmistavat muun muassa SIXTY82, James Thomas Engineering, Prolyte, Eurotruss, Total Solutions Group, Milos Structures ja Tomcat.

Kiinnitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisissä trussimalleissa käytettiin kiinnittämiseen holkkiputkia ja pultteja (tube connection). Myöhemmin järeämpiin trusseihin tuli 16mm camlock-pikajousilukko, josta luovuttiin koska jousen kuoleentuminen aiheutti ajan myötä vaaratilanteita.

Nykyiset trussit kiinnittyvät toisiinsa joko pulteilla (plated series), haarukkaliitoksella josta lyödään sokkatappi läpi (fork connection), tai spigoteilla ja tapeilla (conical connection). Kaksi jälkimmäistä liitosmallia varmistetaan R-pinnein.selvennä