Triskele

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kelttiläinen pronssikiekko, jossa on jin ja jang -tyyppinen kehrä triskelenä, josta muodostuu kolme tyyliteltyä linnun päätä. Löydetty Longban saarelta, Derryssä, peräisin esikristilliseltä ajalta.

Triskele on kolmesta lomittaisesta spiraalista, jaloista tai joistakin muista symboleista koostuva ornamentti, joka perustuu ympyrän jakamiseen kolmeen osaan.[1] Sana tulee kreikan sanasta τρισκέλιον (triskelion) tai τρισκελής (triskeles) ja se tarkoittaa kolmea jalkaa; tri ’kolme’ ja skelos ’jalka’.

Vaikka triskele on ollut symbolina useissa eri paikoissa ja eri aikakausina, se yhdistetään erityisen vahvasti kelttiläiseen taiteeseen La Tènen kulttuurissa rautakauden aikana. Pronssikauden Irlannissa kivirakennelmien seinäpintoja koristeltiin usein kolmijakokombinaatioilla.[1] Kristinuskon piirissä triskele on Jumalan kolminaisuuden symboli. Nykyään triskele toimii Sisilian ja Mansaarten symbolina, joiden lipuista se löytyy. Nykyään sitä käyttävät symbolina myös niin sanotut uuspakanat.

Vapaa Linux-jakelu Trisquel käyttää triskelionia projektinsa tunnuksena. Klatriini-apuproteiini, joka osallistuu kalvorakkuloiden muodostamiseen solujen eritysaineenvaihdunnassa, muodostaa triskelen muotoisia yksiköitä.[2]

Triskeleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Biederman, Hans (toim. Pentti Lempiäinen): Suuri symbolikirja, s. 376. Helsinki: WSOY, 1993. ISBN 951-0-18537-X.
  2. Frances M. Brodsky: Diversity of Clathrin Function: New Tricks for an Old Protein. Annual Review of Cell and Developmental Biology, 2012, nro 1, s. 309–336. PubMed:22831640. doi:10.1146/annurev-cellbio-101011-155716. Artikkelin verkkoversio.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Triskele.