Triskele

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kelttiläinen pronssikiekko, jossa on jin ja jang -tyyppinen kehrä triskelenä, josta muodostuu kolme tyyliteltyä linnun päätä. Löydetty Longban saarelta, Derryssä, peräisin esikristilliseltä ajalta.

Triskele on kolmesta lomittaisesta spiraalista, jaloista tai joistakin muista symboleista koostuva ornamentti, joka perustuu ympyrän jakamiseen kolmeen osaan.[1] Sana tulee kreikan sanasta τρισκέλιον (triskelion) tai τρισκελής (triskeles) ja se tarkoittaa kolmea jalkaa; tri ’kolme’ ja skelos ’jalka’lähde?. Latinaksi se on triquetrum[2].

Vaikka triskele on ollut symbolina useissa eri aikoina ja paikoissa, se yhdistetään erityisesti kelttiläiseen taiteeseen La Tènen kulttuurissa rautakauden aikana. Pronssikauden Irlannissa kivirakennelmien seinäpintoja koristeltiin usein kolmijakokombinaatioilla.[1] Kristinuskon piirissä triskele on Jumalan kolminaisuuden symboli. Nykyään triskele toimii Sisilian ja Mansaarten symbolina, joiden lipuista se löytyy. Nykyään sitä käyttävät symbolina myös niin sanotut uuspakanat.lähde?

Vapaa Linux-jakelu Trisquel käyttää triskelionia projektinsa tunnuksena.lähde? Triskelen muotoisia yksiköitä muodostava klatriini-apuproteiini osallistuu kalvorakkuloiden muodostamiseen solujen eritysaineenvaihdunnassa.[3]

Triskeleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Biederman, Hans (toim. Pentti Lempiäinen): Suuri symbolikirja, s. 376. Helsinki: WSOY, 1993. ISBN 951-0-18537-X.
  2. Triskele. Facta 2001. Osa 16, palsta 790
  3. Frances M. Brodsky: Diversity of Clathrin Function: New Tricks for an Old Protein. Annual Review of Cell and Developmental Biology, 2012, nro 1, s. 309–336. PubMed:22831640. doi:10.1146/annurev-cellbio-101011-155716. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]