Triptyykki (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Triptyykki
Triptych
Alkuperäisteos
Kirjailija Karin Slaughter
Kieli englanti
Kustantaja Delacorte Press
Julkaistu 2006
ISBN 978-0385339469
Suomennos
Suomentaja Annukka Kolehmainen
Kansitaiteilija Markko Taina
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2009
Sivumäärä 525
ISBN 978-951-31-5014-3
Sarja: Atlanta
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Triptyykki on Karin Slaughterin kirjoittama ja vuonna 2006 julkaistu rikosromaani. Annukka Kolehmaisen suomennoksen julkaisi Tammi vuonna 2009.

Teos on kunnianosoitus yhdysvaltalaiselle Atlantan kaupungille – kulturellille, värikkäälle ja suvaitsevaiselle, mutta myös väkivaltaiselle. Se aloittaa Slaughterin uuden trillerisarjan.[1]

Teoksen päähenkilöitä ovat etsivä Will Trentin ohella etsivä Michael Ormewood sekä koulutoverinsa raiskauksesta ja murhasta tuomittu, mutta juuri vankilasta vapautunut John Shelley.[1]

Slaughter kehittelee juonta taitavasti, niin että se kriitikon sanoin kantaa loppuun asti. Hänen luomansa maailma ei ole kaunis, vaan se on realistinen.[2]

Juonitiivistelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osavaltion poliisin Georgia Bureau of Investigationin (GPI) palveluksessa oleva erikoisagentti Will Trent on päässyt julman sarjaraiskaajan jäljille, kun hän joutuu tekemisiin Atlantan poliisin etsivä Michael Ormewoodin kanssa, joka on saanut vihiä tapauksesta, josta Will on kiinnostunut. Ormewoodin menneisyyteen kuuluu siveyspoliisissa työskentelevä Angie Polaski, joka on ainoa nainen, jota Will on koskaan rakastanut. Ja Will on kuulunut Angien menneisyyteen aina siitä lähtien, kun hän oli kahdeksanvuotias.

Toisen näkökulman tarinaan tuo John Shelley, joka viisitoistavuotiaana tuomittiin naapurintytön raiskaamisesta ja murhaamisesta ja joka on juuri päässyt vankilasta vietettyään siellä kaksikymmentä vuotta. John yrittää pysyä erossa hankaluuksista ja pitää ehdonalaisvalvojansa tyytyväisenä, kun sattumalta käy ilmi, että hän liittyy jotenkin sarjaraiskaajaan. Ellei John ryhdy nopeasti toimiin, hän joutuu takaisin vankilaan.

Will ja Michael ryhtyvät selvittämään tapausta, johon liittyy Atlantan vuokrakasarmien parittajia ja prostituoituja. Will ja Angie aloittavat taas kummallisen suhteensa kahden vuoden tauon jälkeen. Will pyrkii kaikin keinoin salaamaan lukihäiriönsä, jonka paljastuminen päättäisi hänen uransa, ja Willille ura on ainoa asia, joka pitää poissa menneisyyden painajaiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Triptyykki[vanhentunut linkki] Arkistolinkki
  2. Sari Autio, Ilta-Sanomat 21.11.2009 (Arkistoitu – Internet Archive) (Ilmeisesti tullut väärä osoite, mutta is-arkistosta ei enää löydy)