Trinidadinmomotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trinidadinmomotti
Motmot bird (Tobago 2009).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Säihkylinnut Coraciiformes
Heimo: Momotit Momotidae
Suku: Sinipäämomotit Momotus
Laji: martii
Kaksiosainen nimi

Momotus bahamensis
(Swainson, 1838)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Trinidadinmomotti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Trinidadinmomotti Commonsissa

Trinidadinmomotti (Momotus bahamensis) on momotteihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Karibianmereltä Trinidadista ja Tobagosta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan trinidadinmomotti voi kasvaa 38–46 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Trinidadinmomotti on selästään ja siivistään väriltään vihreä. Pää on sininen ja päälaki sekä silmien ympärystä ovat mustat. Lajin rinta ja vatsa ovat punarusehtavat. Trinidadinmomotin pyrstö on pitkä ja väriltään sininen. Kaksi pyrstösulkaa ovat muita pidemmät. Lintu on läheistä sukua useiden muiden sinipäämomottien suvun lajien kanssa ja aikaisemmin niitä on pidettykin samaan lajiin kuuluvina.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trinidadinmomottia tavataan Trinidadin ja Tobagon saarilta ja se on yleisempi Tobagossa. Lajin elinympäristöä ovat kosteat metsät, kaakaoviljelmät ja satunnaisesti puutarhat. Lintu pesii törmiin kaivamiinsa luoliin. Trinidadinmomotin pesimäkausi kestää maaliskuulta heinäkuulle.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Momotus bahamensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.3.2020. (englanniksi)
  2. a b del Hoyo, J., Collar, N. & Kirwan, G.M.: Trinidad Motmot (Momotus bahamensis) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 13.3.2020. (englanniksi)
  3. a b Martyn Kenefick, Robin Restall, Floyd Hayes: Birds of Trinidad and Tobago, s. 170. Bloomsbury Publishing, 2019. ISBN 978-1-4729-4152-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.3.2020). (englanniksi)
  4. a b Thomas S. Schulenberg: Trinidad Motmot Momotus bahamensis Neotropical Birds Online. Cornell Lab of Ornithology. Viitattu 13.3.2020. (englanniksi)