Triesten katedraali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Triesten katedraali.
Triesten katedraalin fasadi.

Triesten katedraali (ital. Basilica cattedrale di San Giusto Martire) on Italian Triestessä sijaitseva katedraali. Se rakennettiin vuosien 1302–1320 välillä yhdistämällä kaksi vanhaa kirkkoa yhteen rakennukseen. Vuonna 1422 katedraalin kellotorniin osui salama, joka pienensi kellotornin nykyiseen kokoonsa. Kirkon julkisivua koristaa suuri ruusun muotoinen ikkuna.[1] Vuonna 1899 Triesten katedraali sai basilikan arvonimen.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen uskonnollinen rakennus paikalle rakennettiin 500-luvulla roomalaiselle propylonille käyttämällä osaa olemassa olevasta rakenteesta.

Pääsalissa osa mosaiikkilattian alkuperäisistä jäännöksistä on integroitu nykyiseen lattiaan, jossa on varhaiskristillisen rakennuksen ulkoseinien merkintöjä. Pian avaamisensa jälkeen kirkko tuhoutui langobardien hyökkäyksessä.

800- ja 1000-luvuilla vanhan kirkon raunioille pystytettiin kaksi basilikaa, joista ensimmäinen oli omistettu Neitsyt Marialle ja toinen, katedraali, Pyhälle Justukselle (San Giusto). Jälkimmäisen rakennuksen alkuperäistä suunnittelua pitkitettiin reilusti. 1300-luvulla kaksi basilikaa yhdistettiin purkamalla jommankumman basilikan yksi laiva ja rakentamalla yksinkertainen epäsymmetrinen julkisivu, jota hallitsee yksityiskohtaisesti työstetty goottilainen ruusuikkuna, joka oli yhtä koristeellinen kuin uusi kellotorni, johon oli käytetty paikalta löydettyjä kiviä ja friisien osia.

Karlismi-mausoleum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Kaarlen Borromeon kappeli toimii Espanjan valtaistuimen karlistilaisten perheiden hautauskappelina.[1] Se sisältää mm. seuraavien Don Carloksien haudat:

Taideteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katedraalin historiallisesti kiinnostaviin töihin kuuluvat 1100-1200-luvuilla Venetosta kotoisin olevat käsityömestareiden teokset, jotka kuvaavat Neitsyt Marian taivaaseenastumista ja Kristusta Pyhä Justuksen ja Pyhä Servoluksen välillä. Pieni 1300-luvun San Giovannin kirkko, vanha kastekappeli ja San Michele al Carnale -kirkko täydentävät hienon keskiaikaisen kirkkopihan.

Kirkon edessä olevalla aukiolla on alttari 3. armeijan siunaamisen ja aseiden laskemisen muistoksi. Siellä on myös pertuskalla varustettu pylväs ja muistomerkki ensimmäisessä maailmansodassa kuolleille.

Alueella 1930-luvulla tehdyt arkeologiset kaivaukset paljastivat roomalaisen foorumin jäänteet ja kahdelle pylväskerrokselle rakennetun kaupunkirakennuksen jäännökset, jossa oli ollut kaksi apsista. Kaksi alemman kerroksen pylvästä on kunnostettu.

Kellotornin 5 kelloa on viritetty G-duuri -asteikkoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cathedral of Trieste Religiana. Viitattu 30.10.2021. (englanniksi)
  2. Basilica Cattedrale di S. Giusto Martire GCatholic. Viitattu 30.10.2021. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Trieste Cathedral