Trebbiano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trebbianoa Charentaisin alueella Ranskassa.

Trebbiano on yksi maailman viljellyimmistä viinirypälelajikkeista[1]. Rypäleestä on runsaasti muunnoksia, ja nimellä on yhteensä satoja synonyymeja eri maissa. Esimerkiksi Trebbiano Toscano -rypälelajikkeella on 135 eri nimeä eri puolilla maailmaa. Ranskassa rypäleen nimi voi olla Ugni blanc, St. Émilion, Clairette Ronde, Clairette de Vence tai vaikka Queue de Renard ja Korsikassa Rossola.[2]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trebbiano lienee alun perin lähtöisin Välimeren itäosasta, josta sen viljely levisi Italiaan Rooman keisarikunnan aikanalähde?. Sitä pidetään italialaisena alkuperäisrypäleenä, joka on levinnyt lähes kaikkiin viinintuotantomaihin[3][2]. Nykyisen Ranskan alueelle se levisi mahdollisesti paavien Avignonin vankeuden aikana.

Viljelyalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rypäle on Italian viljellyin vaalea rypälelajike ja toiseksi viljellyin rypäle: sitä viljellään kaikkiaan 550 neliökilometrin alueella, varsinkin Keski- ja Etelä-Italiassa[4][3]. Trebbianoa viljellään runsaasti myös Australiassa ja Argentiinassa.

Jalostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikki Trebbiano-rypäleet ovat vaaleita, ja ne sopivat siten hyvin valkoviiniin. Useimmiten niitä käytetään yhtenä osana viinisekoituksissa, esimerkiksi Italiassa Orvieton alueen Trebbiano-valkoviineissä, procanicoissa. Trebbiano sopii happamuutensa ansiosta konjakin valmistukseen, ja se on myös balsamietikan raaka-aine. Trebbianosta on olemassa tumma lajike, Trebbiano Nero[5], ja sitä käytetään myös pöytärypäleenä[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kari Ylänne: Maailman kymmenen viljellyintä rypälelajiketta 8.1.2014. Ilta-Sanomat. Viitattu 19.9.2014.
  2. a b c Passport data, Trebbiano Toscano (Saksalaisen viljelykasvi-instituutin rypäletiedot) Julius Kühn-Institut – Federal Research Centre for Cultivated Plants (JKI). Viitattu 16.9.2017. (englanniksi)
  3. a b Trebbiano (Rypäleen perustietoja) Italian Wine Central. Viitattu 16.9.2017. (englanniksi)
  4. Top Ten Most Planted Grape Varieties in Italy (Italian viljellyimmät viinirypälelajikkeet) Italian Wine Central. Viitattu 16.9.2017. (englanniksi)
  5. Passport data, Trebbiano (Saksalaisen viljelykasvi-instituutin rypäletiedot) Julius Kühn-Institut – Federal Research Centre for Cultivated Plants (JKI). Viitattu 16.9.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]