Translocalis-tietokanta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Translocalis-tietokanta on Kansalliskirjaston Digitaalisten Aineistojen aineistokokoelma, johon on kerätty suomenkielisessä lehdistössä vuoteen 1885 mennessä julkaistut, eri paikkakunnilta ja paikoista kirjoitetuista lukijakirjeet. Translocaliksessa on noin 72 000 lukijakirjettä Suomesta ja ulkomailta. Kokoelman nimen sana trans viittaa jonkin yli, läpi tai halki menevään ja localis puolestaan tilaan tai paikkaan liittyvään. Yhdessä Translocalis ilmaisee uutta ylipaikallisuuden kokemusta, jota 1800-luvun puolivälin suomenkielisen lehdistön paikalliskirjeet aikalaisille edustivat.

Digitaalinen Translocalis-tietokanta on koottu käymällä läpi kaikki Kansalliskirjaston Digitaalisissa aineistoissa olevat suomenkielisen lehdistön vuosikerrat läpi vuodesta 1775 alkaen vuoden 1885 loppuun saakka. Kokoelmaan on sisällytetty kaikki sellaiset lukijakirjeet, joista ilmenee paikallinen kokemus. Kokoelmaan on talletettu itse kirjeet, niiden kirjoittajien nimet ja nimimerkit sekä tieto siitä, onko kirje jossain toisessa lehdessä julkaistu toisinto tai jatkokirje, mikäli nämä tiedot ovat olleet kirjeissä saatavilla. Tietokannassa on kuvailutietoina myös selville saatuja tietoja kirjoittajien henkilöllisyyksistä sekä ammateista, asemista ja sukupuolesta.

Translocalis perustuu historiantutkija FT Heikki Kokon alkuperäisideaan ja se on toteutettu vuosina 2021–2023 Alfred Kordelinin säätiön rahoittamana Suurena kulttuurihankkeena. Translocalis on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopistossa toimivan Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) ja Kansalliskirjaston kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]