Toyota Cressida

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viidennen sukupolven Toyota Cressida.

Toyota Cressida oli keskikokoinen luksusluokan henkilöauto, joka tuli myyntiin Japanissa vuonna 1973. Yhdysvalloissa markkinoille Cressida tuli vasta vuonna 1977. Muualla hieman muunneltuja versioita Cressidasta myytiin nimillä Toyota Mark II, Toyota Chaser ja Toyota Cresta. Sitä uudistettiin neljän vuoden välein melko radikaalisti.

Cressida (1973–1977)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven Cressida oli saatavilla vain Japanin markkinoilla, Toyotan malliston huippumallina.

Cressida MX32[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyota Cressida MX32

Toisen sukupolven Cressida oli ensimmäinen Cressida, jota myytiin myös Japanin ulkopuolella. Siitä oli saatavilla sedan-, coupé- ja farmariversiot.

Yhdysvalloissa Cressidaa kutsuttiin nimellä "neliovinen Supra", koska Cressidassa ja Suprassa oli molemmissa sama M-sarjan rivi-6-moottori ja takaveto. Molemmat olivat myös Toyotan malliston huippumalleja.

Cressidaa oli eri puolilla maailmaa saatavana hyvin erilaisilla moottorivaihtoehdoilla. Näitä olivat ainakin G-sarjan rivi-6, M-sarjan rivi-6, R-sarjan rivi-4 ja L-sarjan dieselmoottorit.

Toyota Cressida tavoitteli voimakkaine kylkiprofiileineen ilmeisesti suositun Buick Regal/Centuryn muotoja, mutta vastaanotto Buickin vaikutuspiirin ulkopuolella jäi hieman viileäksi.

Cressida MX63 (1980-1984)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyota Cressida MX63

Kolmannen sukupolven Cressidaa oli saatavina vain sedan- ja farmariversioina. Ulkoasultaan tämä malli on hyvin kulmikas ja muistuttaa saman ikäisiä Corolloita ja Camryjä.

Moottorivaihtoehdot:

  • 2.2

Cressida MX73[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyota Cressida MX73

Myös neljännen sukupolven Cressidasta oli vain sedan- ja farmariversiot.

Cressida MX83[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyota Cressida MX83

Viimeisen sukupolven Cressidasta oli saatavana vain sedan-versio. Siinä oli entisen 2,8-litraisen moottorin sijaan nyt 3,0-litrainen rivikuutonen ja tehot nousivat 155 hevosvoimasta 190:een.

Viimeisen sukupolven Cressidan seuraajina voitaisiin pitää Lexus LS-sarjan ja Lexus ES -sarjan malleja, joille Cressida toimikin suunnittelun pohjana, näissä Lexuksissa onkin käytetty monia samoja osia kuin MX83 Cressidassa. Toyota-brandilla varustettu seuraaja on kuitenkin Toyota Avalon joka on Cressidasta poiketen etuvetoinen.