Toukkakalat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toukkakalat
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Gobioidei
Heimo: Toukkakalat
Schindleriidae
Giltay, 1934
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Toukkakalat Wikispeciesissä

Toukkakalat (Schindleriidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Intian valtameren ja Tyynenmeren lämpimistä vesistä koralliriuttojen läheisyydessä.

Lajit ja tyypillisiä piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukkakaloihin kuuluu 1 suku ja 3 lajia. Lajit ovat toukkakala (Schindleria praematura), Schindleria pietschmanni ja Schindleria brevipinguis. Ne ovat kaikki hyvin pienikokoisia ja toukkakala kasvaa suurimmillaan noin 2 cm pitkäksi. Schindleria brevipinguis jää vain noin 8 mm pitkäksi ja on mahdollisesti maailman pienin selkärankainen eläin. Toukkakalat ovat neoteenisiä eli niillä on aikuisenakin useita kalanpoikasille tyypillisiä piirteitä. Toukkakalat ovat pitkulaisia ja niiden ruumis on läpikuultava. Monet luut ja rustot ovat kehittymättömät. [1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 424. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 03.03.2012). (englanniksi)
  2. Family Schindleriidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 3.3.2012. (englanniksi)
  3. William Watson & H. J. Walker, Jr.: The world's smallest vertebrate, Schindleria brevipinguis, a new paedomorphic species in the family Schindleriidae (Perciformes: Gobioidei). Records of the Australian Museum, 2004, 56. vsk. Artikkelin verkkoversio Viitattu 3.3.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.