Torn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Torn”
Ednaswap
Singlen ”Torn” kansikuva
Vuoden 1997 Euroopan painoksen kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Ednaswap
 Julkaistu 1995
 Formaatti CDS
 Tekijä(t) Scott Cutler, Anne Preven, Phil Thornalley
 Tuottaja(t) Phil Thornalley
 Tyylilaji alternative rock
 Levy-yhtiö Eastwest
Ednaswapin muut singlet
”Glow”
1995
”Torn”
1995

”Torn” on alun perin vaihtoehtorockyhtye Ednaswapin debyyttialbumilla Ednaswap vuonna 1995 ilmestynyt kappale. Se julkaistiin albumin toisena singlenä (ensimmäinen oli ”Glow”). Kappaleen sävelsivät Scott Cutler, Anne Preven, ja Phil Thornalley demosessiossa vuonna 1993 ennen Ednaswapin perustamista. Preven kirjoitti kappaleen sanat.

Tornista on julkaistu useita cover-versioita. Näistä menestynein on australialaisen näyttelijä-laulaja Natalie Imbruglian vuonna 1997 julkaistu single. Se nousi listaykköseksi Belgiassa, Tanskassa, Kanadassa, Espanjassa ja Ruotsissa sekä Billboardin Mainstream Top 40-listalla[1]. Listakakkonen se oli Australiassa, Italiassa, Sveitsissä ja Britanniassa.[2] Yhdysvalloissa kappale saavutti varsinaisella Hot 100 -singlelistalla vain sijan 42 valtavasta radiosoitosta huolimatta, sillä ennen vuoden loppua tehtyä sääntömuutosta, listalle eivät päässeet vain radiopromoina julkaistut singlet[1].

”Tornista” on olemassa useita yllättävän monia cover-versioita vaikka sen tehnyt Ednaswap on varsin tuntemattomaksi jäänyt rockyhtye. Tämä johtuu Phil Thornalleysta, joka on työskennellyt monien sitä esittäneiden artistien kanssa. Kappaleen ensimmäisen version levytti tanskalaislaulaja Lis Sørensen nimellä ”Brændt” vuonna 1993. Se oli yli viisiminuuttia pitkä, pidempi kuin muut kappaleen versiot. Toinen versio ilmestyi Ednaswapin albumilla, se on paljon tummempi kuin Imbruglian versio. Siitä myös puuttuu väliosan breakdown, jollainen on Imbruglian, Trine Reinin ja Sørensonin versioilla.

Vuonna 1996 oman versionsa julkaisi norjalainen laulaja Trine Rein, jonka single nousi Norjan listalla sijalle 10.[3] Vuonna 1996 Ednaswap julkaisi EP:n Chicken, jolle se äänitti täysin toisenlaisen version ”Tornista”. Versio on paljon hitaampi ja yksinkertaisempi ja siinä on paljon kitaratilutusta. Versio kuulostaa paljon ”raaemmalta” ja kovemmalta kuin muut versiot. Ednaswapin vuoden 1997 kakkosalbumilla Wacko Magneto on kappaleesta uudelleenmiksattu versio Chickenin versiosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Chart Beat Chat: Fred Bronson answers questions on airplay-only singles, Celine Dion, new chart policies, and A Flock Of Seagulls. billboard.com. Billboard.com. Viitattu 6.5.2013.
  2. Song artist 773 - Natalie Imbruglia tsort.info. Tsort. Viitattu 6.5.2013.
  3. Song title 859 - Torn tsort.info. Tsort. Viitattu 6.5.2013.