Vapaa maailma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vapaa maailma oli kylmän sodan aikainen nimitys, joka tarkoitti kapitalistisia valtioita vastineeksi kommunistisille valtioille. Termi menetti keskeisimmän merkityksensä vuoden 1991 jälkeen, mutta sitä on toisinaan käytetty myöhemminkin kuvaamaan länsimaita. Kylmässä sodassa vapaan maailman johtaja oli Yhdysvallat, ja tästä johtajuudesta tuli sen ulkopolitiikan keskeinen määrite toisen maailmansodan jälkeen noin vuosien 1947–1950 aikana. Nimityksellä ”vapaan maailman johtaja” tarkoitettiin Yhdysvaltain presidenttiä.[1]

Kylmässä sodassa vapaaseen maailmaan kuuluivat lisäksi Yhdysvaltain liittolaiset, kuten Yhdistynyt kuningaskunta, Kanada, Länsi-Saksa ja useimmat Länsi-Euroopan maat sekä muita maita muissa maanosissa, kuten Etelä-Afrikka, Tšiang Kai-šekin johtama Kiinan tasavalta eli Taiwan ja Iranin keisarikunta sen viimeisen šaahin Mohammad Reza Pahlavin aikaan.

Termiä vapaa maailma on käytetty kylmän sodan jälkeenkin.[2] 2000-luvulla esimerkiksi Saksan 8. liittokansleria Angela Merkeliä on kutsuttu ”vapaan maailman johtajaksi”.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fousek, John: To Lead the Free World: American Nationalism and the Cultural Roots of the Cold War, s. 130–. University of North Carolina Press, 2000. (englanniksi)
  2. Left Alone by Its Owner, Reddit Soars The New York Times. 2.9.2012. Viitattu 12.8.2021. (englanniksi)
  3. Mahlamäki, Hanna: Ennakkosuosikki naureskeli tulva-alueella, ja nyt Saksan liittokanslerikisaa johtaakin demari Helsingin Sanomat. 12.8.2021. Viitattu 12.8.2021.