Auditorio de Tenerife

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife "Adán Martín"
Sijainti Santa Cruz de Tenerife, Espanja
Koordinaatit 28.456075°N, 16.251281°W
Rakennustyyppi oopperatalo
Valmistumisvuosi 2003
Suunnittelija Santiago Calatrava
Haltija Cabildo de Tenerife
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Auditorio de Tenerife ”Adán Martín” on oopperatalo Santa Cruz de Tenerifen kaupungissa Teneriffalla Kanariansaarilla. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Santiago Calatrava, ja se rakennettiin vuosien 1997–2003 aikana. Sen vihki käyttöön prinssi Felipe de Borbón 26. syyskuuta 2003.[1]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperatalo sijaitsee Santa Cruzin keskustassa. Lähistöllä on raitiovaunuasema. Rakennuksen vieressä on Torres de Santa Cruz, jotka ovat korkeimmat pilvenpiirtäjät Kanariansaarilla ja korkeimmat kaksoistornit Espanjassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperatalohanke sai alkunsa vuonna 1970.[2] Projekti hyväksyttiin, mutta talon sijainnin ja arkkitehdin valinta oli vaikeaa. Vuonna 1996 Santiago Calatrava nimettiin rakennuksen arkkitehdiksi.

Oopperatalo rakennettiin vuosien 1997–2003 aikana. Rakennuksen avasi virallisesti 26. syyskuuta 2003 Espanjan kruununprinssi Felipe de Borbón.[2] Vuonna 2011 rakennus nimettiin nykyiselle nimelleen Auditorio de Tenerife Adán Martín[3] Kanariansaarten presidentin Adán Martín Menisin muistoksi. Arkikielessä talo tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Auditorio de Tenerife. Vuonna 2011 talo oli mukana viiden euron juhlarahoissa, joissa näkyy Espanjan kaupunkien tunnetuimpia symboleita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Auditorio de Tenerife.