Ero sivun ”Paikallishallinto (Venäjä)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 21: Rivi 21:
[[Luokka:Paikallishallinto]]
[[Luokka:Paikallishallinto]]


[[cv:Муниципаллă йĕркеленӳ]]
[[cv:Муниципаллă пĕрлĕх]]
[[nl:Russische gemeente]]
[[nl:Russische gemeente]]
[[ru:Муниципальное образование]]
[[ru:Муниципальное образование]]

Versio 15. marraskuuta 2010 kello 09.34

Paikallinen itsehallinto on Venäjän federaation liittovaltiosubjekteissa (esim. alueet, tasavallat) järjestetty kaksitasoisena. Ensimmäisen eli alemman tason yksiköitä ovat kunnat (ven. поселение, poselenije); suuremmat toisen tason yksiköt, piirit eli kunnallispiirit (ven. Муниципальный район, munitsipalnyi raion) muodostuvat yleensä useista kunnista. Järjestelmästä on muunnelmia tasavaltakohtaisesti ja esim. suurten kaupunkien kohdalla. Nykyinen kunnallishallinto ja sen yksiköt luotiin kunnallishallintouudistuksessa 2006.

Kuntia on kahta tyyppiä, maalaiskuntia (ven. сельское поселение, selskoje poselenije) ja kaupunkikuntia (ven. Городское поселение, gorodskoje poselenije). Kaupunkikunnan keskuksena on joko kaupunki (gorod) tai kaupunkimainen taajama (posjolok gorodskogo tipa). Maalaiskunnissa ei ole yleensä ole kaupunkimaista asutusta, ja niiden keskuksena on joko maaseututaajama (posjolok selskogo tipa) tai kylä (selo, derevnja).

Kunnallispiirien rinnalla toisen tason yksiköitä ovat kaupunkipiirikunnat ven. городской округ, gorodskoi okrug). Suurissa liittovaltiokaupungeissa (Moskova, Pietari) on oma paikallishallintohierarkiansa.

Yleisenä tavoitteena on, että maalaiskunnan muodostaisi noin 1 000–3 000 asukasta, mutta niissä voi olla myös muutamista kymmenistä asukkaista 15 000–20 000 asukkaaseen. Tavoitteena on ollut, että maalaiskunta on pinta-alaltaan sen kokoinen, että asutustaajamista on mahdollista kaikkein harvimmin asuttuja alueita lukuun ottamatta käydä hallinnollisessa keskuksssa yhden työpäivän aikana.lähde?

Kunnallispiirillä on samankaltaisia kunnallishallinnollisia oikeuksia kuin suomalaisella kunnalla. Maalaiskunnalla ei ole budjettia eikä itsenäistä vastuuta alueen kunnallishallinnon menoista, vaan vastuut ovat piirillä.lähde?

Venäläinen maalaiskunta ei näin ollen vastaa itsenäisellä valtuustolla varustettua kuntaa budjettivastuineen, mutta toisaalta hallintoon vahvistettuna ja mahdollisesti vaaleilla valittuna se on oikeudellisesti vakaampi kokonaisuus kuin nimitetty kunnanosahallinto tai neuvottelukunta. Suomeen verrattuna monien maiden kunnallishallinnon yksiköt eivät ole yhtä täysivaltaisia kuin suomalaiset kunnat tai niiden muodostamat kuntayhtymät.lähde?

Katso myös

Lähteitä