Ero sivun ”Bund Deutscher Mädel” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Argus (keskustelu | muokkaukset)
toiminta-osion alkua
YurikBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: pl
Rivi 16: Rivi 16:


[[de:Bund Deutscher Mädel]]
[[de:Bund Deutscher Mädel]]
[[en:Bund Deutscher Mädel]]
[[es:Liga de Muchachas Alemanas]]
[[es:Liga de Muchachas Alemanas]]
[[fr:Bund Deutscher Mädel]]
[[fr:Bund Deutscher Mädel]]
[[nn:Bund Deutscher Mädel]]
[[nn:Bund Deutscher Mädel]]
[[pl:Bund Deutscher Mädel]]
[[sv:Bund Deutscher Mädel]]
[[sv:Bund Deutscher Mädel]]
[[en:Bund Deutscher Mädel]]

Versio 17. maaliskuuta 2006 kello 14.32

Yleistä

Bund Deutscher Mädel (BDM, suomeksi Saksan tyttöliitto) oli tyttöjärjestö kansallissosialistisessa Saksassa. Natsipuolueen halu kontrolloida kansalaisia täydellisesti johti kolmekymmentäluvun Saksassa yhdenmukaistamiseen, saksaksi Gleichschaltung. Tämän ajattelun nimissä perustettiin BDM:n lisäksi lukuisia muita uusia järjestöjä, joiden jäsenyys oli pakollista. Näin varmistettiin se, että jokainen Saksan kansalainen kuului johonkin natsien kontrolloimaan liikkeeseen, ja taattiin valtaa pitävän puolueen propagandan tehokas leviäminen.

Järjestöjä oli natsi-Saksassa useita eri ryhmille, ja BDM oli näistä tarkoitettu 14-18 -vuotiaille tytöille, kun taas Hitler-Jugend oli poikien vastaavanlainen järjestö.

Toiminta

Bund Deutscher Mädel oli tiukassa valtiollisessa ohjauksessa ja sen tavoitteet olivat ensisijaisesti propagandistiset. Koska kaikki muut vastaavat järjestöt olivat kansallissosialistisessa Saksassa kiellettyjä ja jäsennyys toisaalta BDM:ssä tytöille pakollista olivat olosuhteet propagandan levittämiseen otolliset. Näkyvintä toimintaa oli osallistuminen käytännön taitoja tukeviin ja terveyttä edistäviin toimintoihin kuten retkeilyyn ja liikuntaan. Päätavoitteena propagandassa oli kansallissosialistisen ideologian omaksuminen. Tässä toiminnassa korostettiin voimakkaasti vanhakantaisia käsityksiä naisen asemasta perheessä ja yhteiskunnassa. Kansallissosialistisessa ideologiassa nähtiin mies vahvasti maskuliinisena sankarina ja toisaalta naisen tuli olla perheen ja yhteiskunnan puolesta uhrautuva äiti ja vaimo. Toisen maailmansodan aikana useat BDM:n jäsenet ottivat osaa rintamalla haavoittuneiden sotilaiden hoitamiseen sotasairaaloissa.

Aiheesta muualla