Ero sivun ”1,1-dimetyylihydratsiini” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: sv:1,1-Dimetylhydrazin
viallinen aksentti pois
Rivi 9: Rivi 9:
UDMH:ta voidaan varastoida säiliöissä jäähdyttämättä pitkiä aikoja. Sen ominaispaino on suuri. Kuten monet muutkin avaruustekniikan tuotteet, se on kallista.
UDMH:ta voidaan varastoida säiliöissä jäähdyttämättä pitkiä aikoja. Sen ominaispaino on suuri. Kuten monet muutkin avaruustekniikan tuotteet, se on kallista.


UDMH on stabiilimpaa kuin [[hydratsiini]] N<sub>2</sub>H<sub>4</sub> - etenkin korkeammissa lämpötiloissa. Sitä on käytetty kaikkien suurten avaruusmaiden [[kantoraketti]]en polttoaineena. Esimerkiksi [[Proton]], [[Titan IV]] ja [[Delta II]] raketit käyttävät UDMH:ta. Amerikkalaiset kantoraketit käyttävät [[Aerozine 50|Aerozine 50-polttoainetta]], josta 50% on hydratsiinia ja 50% UDMH:ta. Rakettipolttoaineena ÚDMH:n määrittelee Yhdysvaltain asevoimien standardi MIL-D-25064.
UDMH on stabiilimpaa kuin [[hydratsiini]] N<sub>2</sub>H<sub>4</sub> - etenkin korkeammissa lämpötiloissa. Sitä on käytetty kaikkien suurten avaruusmaiden [[kantoraketti]]en polttoaineena. Esimerkiksi [[Proton]], [[Titan IV]] ja [[Delta II]] raketit käyttävät UDMH:ta. Amerikkalaiset kantoraketit käyttävät [[Aerozine 50|Aerozine 50-polttoainetta]], josta 50% on hydratsiinia ja 50% UDMH:ta. Rakettipolttoaineena UDMH:n määrittelee Yhdysvaltain asevoimien standardi MIL-D-25064.


== Epäterveellinen aine ==
== Epäterveellinen aine ==

Versio 22. heinäkuuta 2010 kello 00.15

UDMH eli 1,1-dimetyylihydratsiini)

Epäsymmetrinen dimetyylihydtratsiini (tunnetaan ainakin avaruustekniikassa lyhenteellään UDMH) eli 1,1-dimetyylihydratsiini on hypergolinen nestemäinen raketin polttoaine, joka otettiin käyttöön 1950-luvulla. Sitä poltetaan rakettimoottoreissa typpitetraoksidilla (hapetin on toisinaan IRFNA tai nestehappi). UDMH on jalostettu hydratsiinista.

Sen kemiallinen koostumus on : C2N2H8

UDMH myrkyllinen, haihtuva hygroskooppinen neste, jonka sulamispiste on -57 °C ja kiehumispiste on 63 °C. Sen tiheys on 0,793 g/cm3. Sen moolimassa on 60,10 g/mol. Sillä on ammoniakin kaltainen haju. Ilman koskettaessa sitä, se muuttuu keltaiseksi ja absorboi ilman happea ja hiilidioksidia.

UDMH:ta voidaan varastoida säiliöissä jäähdyttämättä pitkiä aikoja. Sen ominaispaino on suuri. Kuten monet muutkin avaruustekniikan tuotteet, se on kallista.

UDMH on stabiilimpaa kuin hydratsiini N2H4 - etenkin korkeammissa lämpötiloissa. Sitä on käytetty kaikkien suurten avaruusmaiden kantorakettien polttoaineena. Esimerkiksi Proton, Titan IV ja Delta II raketit käyttävät UDMH:ta. Amerikkalaiset kantoraketit käyttävät Aerozine 50-polttoainetta, josta 50% on hydratsiinia ja 50% UDMH:ta. Rakettipolttoaineena UDMH:n määrittelee Yhdysvaltain asevoimien standardi MIL-D-25064.

Epäterveellinen aine

UDMH on myrkyllinen ja karsinogeeninen aine. Se imeytyy ihon läpi joutuessaan kosketuksiin ihon kanssa. Se voi räjähtää, jos joutuu kosketuksiin hapettimien kanssa. 1980-luvulla pohdittiin - ilmeisesti Yhdysvalloissa eikä Euroopassa - sitä, että eri elintarvikkeissa, etenkin omenatuoremehuissa, havaitui UDMH-pitoisuudet voivat aiheuttaa syöpää. UDMH reagoi erityisen voimakkaasti otsonin kanssa. Koska rakettimoottorien palamisprosessi on epätäydellinen, ne voivat vaurioittaa otsonikerrosta merkittävästi lentäessään otsonikerroksen läpi.

Aiheesta muualla