Ero sivun ”Hellanikos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: sv:Hellanikos av Lesbos
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ro:Hellanicos
Rivi 19: Rivi 19:
[[it:Ellanico di Lesbo]]
[[it:Ellanico di Lesbo]]
[[pt:Helânico de Lesbos]]
[[pt:Helânico de Lesbos]]
[[ro:Hellanicos]]
[[ru:Гелланик]]
[[ru:Гелланик]]
[[sv:Hellanikos av Lesbos]]
[[sv:Hellanikos av Lesbos]]

Versio 17. heinäkuuta 2010 kello 17.05

Hellanikos (m.kreik. Ἑλλάνικος) (n. 490/480 – 400 eaa.) oli antiikin kreikkalainen logografi, joka oli kotoisin Lesboksen saarelta.

Hellanikosta oli tuottelias kirjailija, joskin ainoastaan osia hänen töistään on säilynyt nykypäivään saakka. Hän kokosi kreikkalaisia taruja ja kertomuksia ja järjesti ne sukupuolen ja tapahtumapaikan mukaan. Tämän lisäksi hän kirjoitti etnografisia teoksia muun muassa Egyptistä, Persiasta ja Kreikasta, ja kronologisia luetteloita. Hänen tärkeä teoksensa Attikan historia ei ole säilynyt, mutta Thukydides mainitsee sen. Siinä Hellanikos kuvaa jakson Ateenan varhaisista vaiheista aina peloponnesolaissotaan saakka käyttäen omaa edeltäjistään poikkeavaa kronologista metodia.

Muiden logografien tavoin Hellanikoskaan ei perustanut kirjoituksiaan omille havainnoilleen tai tutkimuksiin, vaan lisäsi muiden ihmisten väittämät teokseensa kritiikittä. Thukydides jä hänen seuraajansa kritisoivat kirjoitusten tyyliä ja epätarkkuuksia, mutta Hellanikoksen kronologiset kokoelmat johtivat omalta osaltaan historiankirjoituksen syntyyn.

Lähteet

  • Antiikin käsikirja. Paavo Castrén ja Leena Pietilä-Castrén, 2000. ISBN 951-1-12387-4.